Stoltenberg vyzval Rusko, aby sa vrátilo k dodržiavaniu zmluvy INF

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: TASR)

    Stoltenberg pripomenul, že INF bola po desaťročia základným pilierom európskej bezpečnosti, a upozornil, že nové rakety, ktoré vyvíja ruská strana, predstavujú “jasné a zjavné porušenie” INF.

    “Som absolútne presvedčený, že spojenci NATO budú jednotní, v neposlednom rade aj preto, že to tak bolo po celé desaťročia, pokiaľ ide o problematiku rakiet stredného doletu v Európe,” spresnil šéf Aliancie.

    Moskva a Washington sa navzájom obviňujú z nedodržiavania INF, dosiahnutej medzi USA a bývalým Sovietskym zväzom v roku 1987. Americký prezident Donald Trump vo februári vyhlásil, že Washington začne proces odstúpenia od zmluvy, ktorý zavŕši do šiestich mesiacov.

    Putin reagoval vyhlásením, že svoju účasť pozastaví i Rusko. INF zakazovala strely odpaľované z povrchu zeme s dosahom 500 až 5500 kilometrov.

    “Budeme trpezliví, budeme umiernení, budeme jednotní a koordinovaní,” vysvetlil Stoltenberg a opäť zopakoval, že NATO nemá v úmysle rozmiestňovať nové jadrové zbrane vystreľované zo zeme na území Európy.

     

    - Reklama -