Stoltenberg: Severoatlantická aliancia nie je svetová polícia. Do konfliktu v Sýrii sa zapájať nebude

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: SITA)
    Severoatlantická aliancia je najväčšou vojenskou obrannou organizáciu na planéte a videné touto optikou je tiež jedným z garantov svetového mieru. Prečo sa teda NATO viac neangažovalo v Sýrii, kde už piaty rok zúri občianska vojna?
     
    “Vieme, že vojenská sila je veľmi mocný nástroj. Ale tiež vieme, že vojenská sila nevyrieši všetky problémy. Spojenci v NATO analyzovali situáciu v Sýrii a došli k záveru, že použitie vojenskej sily by mohlo len zhoršiť situáciu. Je ťažké rozhodnúť o nasadení vojenskej sily, ale niekedy je ešte ťažšie urobiť rozhodnutie, že použitá nebude,” uviedol Stoltenberg.
     
    “Hlavnou úlohou NATO je chrániť svojich spojencov, pôsobiť na území členských štátov NATO. NATO nie je svetová polícia,” doplnil neskôr Stoltenberg.
     
     
    Tomu zodpovedá aj posilnenie východného krídla členských štátov NATO, Aliancia vraj len zareagovala na počínanie Ruska, ktoré preukázalo, že voči svojmu susedovi neváha použiť silu.
     
    Ukrajinci to pocítili na vlastnej koži. NATO chce Rusko len odradiť od ďalšieho použitia sily. S udržaním transatlantickej väzby medzi USA a Európou vraj nemá najmenší problém ani budúci prezident USA Donald Trump.
     
    Stoltenberg to vraj od 45. prezidenta Spojených štátov počul, keď sa spolu telefonicky spojili.
     
    NATO by podľa Stoltenberga malo viesť s Ruskom dialóg, pretože ide o štát, ktorý nepredstavuje bezprostredné ohrozenie členských štátov Aliancie. Naproti tomu je tu hrozba teroristických útokov zo strany neštátnych aktérov, ktorí sa neštítia spáchať čokoľvek, aby ľuďom žijúcim v slobodných spoločnostiach spôsobili čo najväčšie utrpenie.
     
    Proti týmto ohavnostiam podľa Stoltenberg bohužiaľ neexistuje absolútna ochrana a v roku 2017 sa budeme musieť naučiť žiť s hrozbou terorizmu.
    - Reklama -