Stoličku šéfa OSN chce aj Kostarika. Nominuje ženu

    0
    Vlajka OSN (Autor: SITA)

    Niekdajšia šéfka sekretariátu Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCC), dcéra bývalého prezidenta stredoamerickej republiky Josého Figueresa Ferrera, je tak už najmenej 12. oficiálnou kandidátkou na vedenie svetovej organizácie.

    Podľa slov súčasného kostarického prezidenta Luisa Guillerma Solísa potrebuje OSN a svet generálnu tajomníčku, ktorá vie stavať mosty a načúvať. Christina Figueresová už, ako zdôraznil, dokázala, že je takou osobou, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA.

    Väčšia konkurencia

    Doteraz známymi oficiálnymi kandidátmi na post nástupcu juhokórejského diplomata Pan Ki-muna v spomínanej funkcii sú popri šéfovi slovenskej diplomacie Miroslavovi Lajčákovi aj Irina Bokovová (Bulharsko), Helen Clarková (Nový Zéland), Natalia Ghermanová (Moldavsko), António Guterres (Portugalsko), Vuk Jeremič (Srbsko), Srdžan Kerim (Macedónsko), Igor Lukšič (Čierna Hora), Susana Malcorraová (Argentína), Vesna Pusičová (Chorvátsko) a Danilo Türk (Slovinsko).

    Ďalšou adeptkou na post je Aminata Dramane Traoréová z afrického Mali.

    O novom šéfovi svetovej organizácie by sa malo rozhodnúť na sklonku roka na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov.

    - Reklama -