Stiahne Nemecko vojakov z Turecka? Nezostanú natrvalo tam, kde nie sú vítaní, vyhlásil predseda Bundestagu

    0
    Norbert Lammert (Autor: TASR)

    “Možno sa musí ešte raz zdôrazniť, že Bundestag zásadne odsúhlasí nasadenie nemeckých vojakov v zahraničí iba vtedy, ak sú tam potrební a vítaní v rámci medzinárodných misií,” vyhlásil najvyšší predstaviteľ nemeckého zákonodarného zboru pre mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung. Každý by mal vedieť, že vojaci nezostanú natrvalo tam, kde nie sú vítaní, dodal.

     Ak by Turecko v súvislosti s nedávnym rozhodnutím Bundestagu uznať masové zabíjanie Arménov zo začiatku 20. storočia za genocídu aj naďalej bránilo nemeckým poslancom vo vstupe na spomínanú základňu, je stiahnutie nemeckého armádneho kontingentu i podľa slov generálnej tajomníčky sociálnych demokratov z SPD Katariny Barleyovej “mysliteľnou možnosťou”.

    Vojaci Bundeswehru pôsobia na leteckej základni neďaleko turecko-sýrskej štátnej hranice v rámci boja medzinárodného spoločenstva proti džihádistom zo skupiny Islamský štát. Na sklonku júna tam nemohla odcestovať delegácia poslancov Bundestagu spoločne so štátnym tajomníkom rezortu obrany Ralfom Brauksiegem.

    Všetky snahy Berlína o ukončenie zákazu vstupu pre nemeckých poslancov vrátane intervencie spolkovej kancelárky Angely Merkelovej u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zatiaľ v Ankare nezabrali. Turecko umožnilo začiatkom júla návštevu základne nemeckej ministerke obrany Ursule von der Leyenovej, avšak bez zástupcov médií a bez sprievodu poslancov. Ani jej sa nepodarilo pri rokovaniach s rezortným kolegom Fikrim Isikom dosiahnuť pokrok v danej otázke.

    - Reklama -