Stephen Hawking tvrdo: Svetoví politici zlyhali. Zdroje ovláda len hŕstka ľudí

    0
    Svetoznámy vedec Stephen Hawking. (Autor: TASR)
    Hawking chápe znepokojenie časti Američanov, ktorí hlasovali za Trumpa a obávali sa nielen dôsledkov globalizácie, ale aj rýchleho technologického pokroku. Práve ten ich totiž v mnohých prípadoch pripravil o prácu. V článku denníka The Guradian Hawking konštatuje, že automatizácia výrobných procesov a nástup umelej inteligencie už aj tak urýchľuje šíriacu sa hospodársku nerovnosť po celom svete. 
     
    „Žijeme vo svete prehlbujúcej sa finančnej nerovnosti, v ktorej mnoho ľudí vidí, že im nielen klesá životná úroveň, ale že mizne aj ich schopnosť si vôbec na živobytie zarobiť. Niet divu, že hľadajú nové usporiadanie, a tak sa im zdalo, že brexit a Trump im ho ponúkajú,“ zdôvodňuje fyzik voľbu prezidenta USA. 
     
    Hawking sa nevyhol ani problému globálneho otepľovania a vyzval na využitie technológií v prospech ochrany životného prostredia. „Ocitli sme sa v najnebezpečnejšej fáze rozvoja ľudstva… Preto musíme rozbiť, nie budovať bariéry vo vnútri národov a medzi nimi. Ak to máme dosiahnuť, svetoví politici musia priznať, že zlyhali. Bude nutné sa naučiť zdieľať tie zdroje, ktoré teraz ovláda len hŕstka ľudí,“ varuje Hawking. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -