Štefanec je viceprezidentom združenia pre malé a stredné podnikanie

    0
    Europoslanec Ivan Štefanec. (Autor: SITA)

    Štefanec sa oblasti malého a stredného podnikania venoval aj v slovenskom parlamente. Myslí si, že z novej funkcie bude môcť malým a stredným podnikom pomáhať ešte efektívnejšie. “Do budúcnosti nás v tejto oblasti čakajú veľké výzvy a príležitosti, akými sú dokončenie jednotného trhu v oblasti služieb, vybudovanie spoločného digitálneho trhu a ďalšie odbúravanie administratívnych prekážok, aby sa podnikanie stalo skutočne voľné a celoeurópske. Dôležitú úlohu v rozvoji podnikania zohráva aj zmluva TTIP, kde sa nám už teraz darí presadzovať klauzuly, ktoré otvoria pre európske malé a stredné podniky americký trh,“ uviedol europoslanec.

    Vo svojej novej funkcii bude pracovať na zlepšení zakladania nových firiem s využívaním technológií, odstraňovaní bariér na spoločnom európskom trhu a takisto bude s Európskou komisiou pracovať na znížení administratívy pre podnikateľov. SME Europe je súčasťou Európskej ľudovej strany. Cieľom združenia je presadzovať záujmy malých a stredných podnikateľov, podporovať ich rast a generovať návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia.

    Na kongrese EPP sa tento týždeň zúčastnili aj viacerí predstavitelia domácej politickej scény, napríklad predseda KDH Ján Figeľ a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Ján Figeľ sa podľa hovorkyne strany Nataše Žembovej na kongrese vo svojom príspevku zameral najmä na témy podpory rodiny a náboženskej slobody vo svete. “Kde niet náboženskej slobody, niet ani politickej a občianskej slobody. Európa i Slovensko má s tým svoje vlastné a bohaté historické skúsenosti,“ vyjadril vo svojom príhovore Figeľ.

    Frešo na kongrese hovoril o dôležitosti regiónov hlavne v kontexte toho, ako by doplatili na pád schengenu. „Cyklomost slobody je jedným z najlepších príkladov prínosov schengenského systému. Ak by tento systém jedného dňa padol, rozvoj regiónov by sa zastavil. Najviac by na to doplatili prihraničné regióny, ktoré majú spoločné projekty, ako napríklad Bratislavský kraj a Dolné Rakúsko,” uviedol Frešo, ktorý sa v španielskom Madride zúčastnil na seminári Európskeho výboru regiónov, kde predstavil nielen projekty v Bratislavskom kraji, ale poukázal aj na možné riziká, ktoré súvisia s destabilizáciou bezpečnostnej situácie v Európe.

    Pred nebezpečenstvom populizmu v Madride hovoril aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Podľa Bugára sa ukazuje, že Slovensko nie je žiadnou výnimkou v zneužívaní tejto témy migračnej a utečeneckej krízy niektorými stranami a politikmi na vnútropolitické účely. „Stále viac a viac mám pocit, že našu krajinu potrebujeme chrániť nie pred vonkajšími hrozbami, ale pred populizmom a nezodpovednosťou politikov,“ vyhlásil Béla Bugár.


     

    - Reklama -