Štedré radnice v nejednom nemeckom meste „vyšli v ústrety moslimom“. Takto to dopadlo

    0
    Nedeľné vzývanie Alaha (Autor: Hans Štembera)

    V Monheime, ktorý leží v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, žije len okolo štyridsaťtisíc obyvateľov, ale aj napriek tomu by tu mala vďaka rozhodnutiu miestnej radnice vyrásť pomerne rozľahlá mešita. Mesto navyše prispeje tunajším moslimským komunitám na kúpu pozemku a výstavbu mešity dotáciou vo výške 845 000 eur. Rozhodlo sa o tom pri stredajšom búrlivom hlasovaní na zastupiteľstve, ktoré sledovalo takmer tisíc tunajších rozčúlených občanov.

    Takáto bezprecedentná podpora od mesta sa u miestnych obyvateľov nestretáva s veľkým pochopením a proti sa stavajú aj zástupcovia opozície. V Monheime však panuje špecifická situácia a aj napriek tomu, že opozíciu tvoria strany ako CDU, CSU, Zelení či FDP, teda strany, ktoré inde v Nemecku dominujú, nie je to ich predstaviteľom nič platné. Radnicu totiž už od roku 2014 ovláda lokálna politická strana Die junge Alternative (PETO), ktorá disponuje pohodlnou väčšinou hlasov.

    Starosta mesta Daniel Zimmermann, ktorý je členom PETO, vyhlásil, že mesto cíti povinnosť vytvoriť priestor pre „nerušený výkon všetkých náboženstiev“. Mnohí však takúto jednostrannú podporu islamu kritizovali, a tak sa vládnuca strana PETO rozhodla prispieť menšou sumou aj na opravu evanjelického kostola. Plánovaná výstavba mešity však bude stáť niekoľko miliónov eur a poskytnutá suma bude podľa starostu tvoriť len 15 % z celkového investičného objemu.

    Problém predstavuje aj skutočnosť, že peniaze mesto poskytne organizácii nemeckých Turkov DITIB, ku ktorej sa niektorí politici v tejto spolkovej krajine stavajú značne kriticky. „Nechceme robiť s touto organizáciou žiadne obchody,“ konštatuje vodca frakcie CDU Markus Gronauer. Podobný postoj zastáva aj minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Ralf Jäger z SPD. Ale ministerstvo vnútra odmietlo túto konkrétnu záležitosť komentovať.

    V spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko fungujú desiatky mešít a tento rok bola dokonca dokončená najväčšia mešita v celom Nemecku, ktorá vznikla v Kolíne nad Rýnom. Ako pred časom informovali Parlamentné listy vo svojej reportáži, táto supermoderná budova by mala pojať až 1 300 veriacich. V samotnom Kolíne nad Rýnom tvoria moslimovia asi 12 % obyvateľstva a doterajšie mešity už nevyhovovali ich neustále narastajúcemu počtu.

    - Reklama -