Ste hlúpi. Pochováte to. Len nech Hofer hnevá. Profesor Krejčí sa naozaj nasmial

    0
    Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)

    Začať môžeme nekvalitným lepidlom na obálkach. Ako si vysvetliť to, že práve z tohto dôvodu sa už opakované druhé kolo rakúskych volieb, plánované na 2. októbra, nekoná a je odložené na prvú decembrovú nedeľu? Situáciu komentoval pre Parlamentné Listy publicista a matematik Marian Kechlibar takto: „Keď si prečítate staré poviedky Jaroslava Haška ešte z Rakúsko-Uhorska, tak vás dnešná situácia zase tak neprekvapí. Rakúsko sa od nás v mentalite ani byrokracii zásadne nelíši a pod lesklým povrchom sa skrýva pekný neporiadok.“ Ako by ste vy opísal situáciu v Rakúsku?

    Keď prijmeme myšlienku, že nejde o žiadnu konšpiráciu, je to prejav narastajúceho chaosu. Ten sa Európou, zvlášť Európskou úniou, šíri v podstate štyri roky. Problém začína v Nemecku. Zlom nastal v okamihu, keď Merkelová prestala držať líniu, čo je dobré pre Nemecko, je dobré pre Európsku úniu a začala raziť politiku: Čo je dobré pre Spojené štáty, je dobré pre Nemecko a čo je dobré pre Nemecko, je dobré pre Spojené štáty. Na tomto pozadí, v rozpore s nemeckými záujmami, sa odohráva celý rad procesov, ktoré Európsku úniu, Nemecko a, samozrejme, aj Rakúsko dramaticky mení. Mám na mysli veľký sociálno-ekonomický spor medzi severom a juhom Európskej únie, úplne zbytočný prevrat na Ukrajine, úplne zbytočné hádanie sa s Ruskom a do toho neuveriteľná migračná politika.

    V tejto súvislosti sa objavujú v oblasti Rakúska a Nemecka strany, pre ktoré nemáme v podstate presnú slovnú zásobu. Slobodní v Rakúsku, to je strana, ktorá bola založená v polovici päťdesiatych rokov, ale na výslnie sa dostáva práve v súvislosti so zmätkami, ktoré sa objavili v nemeckej politike. AFD je z roku 2013 a je už bezprostrednou reakciou na migráciu. Tieto partaje dávame do extrémisticky pravicovej kôpky, a to nie je pravda. Zle sa nám identifikujú, pretože nemajú ucelený program, ale ide o súbor hesiel. Čo majú spoločné, je euroskepticizmus, antiislamizmus, zvláštny konzervativizmus a tam sa už trochu rozbiehajú.

    Napríklad Strana slobodných sa posunula od pangermánskej vízie vlasti k rakúskemu vlastenectvu, čo je veľmi zaujímavý faktor a rozhodne nemá nič spoločné s nacizmom. Národný konzervativizmus, ktorý sa prejavuje u predstaviteľov AFD, tam je viac euroskepticizmu než u Rakúšanov a dokonca by som povedal, aj odpor k eurozóne a ekonomický radikalizmus je väčší. Sú zaraďované medzi konzervatívno-liberálne strany, čo je, samozrejme, protiklad. Zrozumiteľné je to v okamihu, keď si povieme, že sú kultúrno-konzervatívne a ekonomicky sa hlási k radikálnemu liberalizmu, ale aj to je potrebné vziať s menšou dištanciou, pretože Slobodní v Rakúsku hovoria: „Sme radikálni ekonomickí liberáli, ale chceme sociálny štát.“ Potom už sa v tom nikto nevyzná.

    Je to terč, na ktorý sa hádže blato. Oni nie sú takí zlí, ako liberáli sú hlúpi. Oni ich vytvorili. Sú to protestné strany, ktoré reagujú na neschopnosť liberálov reagovať na zmeny v spoločnosti.

    Keď sa zastavíme pri Slobodných. Rakúsky prezidentský kandidát Norbert Hofer počas pondelkovej návštevy Prahy predstavil nápad na vytvorenie akejsi stredoeurópskej únie, ktorá by zabezpečila členským krajinám silnejší hlas v rámci EÚ. Podľa komentátora Aktuálně.cz Martina Fendrycha ale nejde práve o najšťastnejšiu ideu. „Ten projekt nemusí, ale môže mať veľmi silný rozkladný náboj. Ďalšie rozkladanie, oslabovanie EÚ v čase, keď maximálne potrebuje jednotu. Potom by sa takáto V5 zmenila v piatu kolónu Ruska a mohla by sa volať Moskovská päťka,“ upozorňuje Fendrych. Čo si o tom myslíte?

    (Smiech). Musíme sa pozrieť do 19. storočia. Model strednej Európy vždy existoval v dvoch podobách. S Nemeckom a bez Nemecka. Toto je model strednej Európy bez Nemecka. Je to viac reminiscencia na Rakúsko-Uhorsko ako na nejakú ruskú či sovietsku ríšu. S tým nemá Rusko vôbec nič spoločné. Nápad je, samozrejme, spojený s rakúskym patriotizmom, ktorý je iný ako nemecký. Samozrejme, že EÚ prežíva krízu a toto by ju mohlo nejako ovplyvniť, ale nikto z nás nevie, či v dobrom, alebo v zlom. V čom je podstata krízy EÚ? Chýbajú idey a politici, ktorí by rozumné myšlienky realizovali. Všetky pokusy oživiť Európsku úniu s touto súčasnou politickou elitou ľudí, ako sú Juncker, Merkelová, Hollande, sú márne. Vy ich musíte vystriedať, napríklad aj ľuďmi z CDU/CSU, to už je jedno, ale musí to byť evidentne nová generácia politikov. Buď Európsku úniu zachránia, alebo pochovajú. Jedným z impulzov, ktoré môžu tlačiť EÚ do nejakej aktivity, je aj vytváranie týchto modelov ako Vyšehrad, Vyšehrad plus a Rakúsko plus.

    Mohol by mať takýto projekt zmysel?

    V tejto fáze sa mi to zdá nereálne, ale ako myšlienka nech hnevá! Treba kalné vody prečistiť. Samozrejme, najskôr musí Hofer voľby vyhrať a potom Rakúsko nie je ťažisko, okolo ktorého by sa dala vytvárať pevná stredná Európa. Na prezidentských voľbách v Rakúsku je dôležitý posun, dva milióny dvestotisíc hlasov, to je silná informácia pre Nemecko. Hrá sa o Nemecko, nie o strednú Európu. Od roku 2013 máme desatoro zemských volieb, kde v deviatich sa presadila plne nová Alternatíva pre Nemecko do krajinských parlamentov. Teraz budeme mať voľby v Berlíne a bude veľmi zaujímavé to, či tento posun bude pokračovať ďalej. Inými slovami, keď existujú výrazné odlišnosti medzi Slobodnými v Rakúsku a AFD v Nemecku, sú to tak trochu spojené nádoby. Je to rovnaký protest s trošku inými cieľmi. Keď vyhrá AFD v Berlíne, posilní to Slobodných v Rakúsku a akýkoľvek úspech Slobodných v Rakúsku posilní Alternatívu v Nemecku.

    Takže si myslíte, že určitý vplyv budú mať výsledky z Berlína aj na prezidentskú voľbu v Rakúsku…

    Určitý vplyv tam bude, nie rozhodujúci, ale bude. Bavíme sa o veľmi jemných volebných rozdieloch. Myslím si, že problémy so sčítaním a tiež s obálkami skôr nahrávajú Slobodným, ktorí sú kritikmi establishmentu a ten nezvláda ani najelementárnejšie veci súvisiace so slobodnými voľbami.

    - Reklama -