Stavebná komora: Vynárajú sa nezodpovedané otázky. Máme pochybnosti o možnej vine troch robotníkov. Podávame trestné oznámenie

    0
    Hrozivý pohľad na 12-podlažnú bytovka v Prešove po výbuchu plynu. (Autor: TASR)

    “SKSR neustále sleduje dianie a vývoj udalostí okolo tragickej havárie bytového domu a okolia na Mukačevskej ulici v Prešove. Po analýze doposiaľ známych zverejnených faktov a informácií so svojimi odborníkmi s dlhodobými praktickými skúsenosťami aj z podobných prípadov komora dospela k pochybnostiam o možnej vine troch robotníkov ako hlavných vinníkov za tragickú haváriu v bytovom dome v Prešove,” uviedol Pauer.

    Pauer: Vynára otázka, prečo plyn nevybuchol v mieste narušenia

    Podľa jeho slov zaistení robotníci vykonávali stavebné prace na prerážaní podzemnej trasy pre podzemný rozvod a ich úlohou bola obsluha technologického zariadenia a dodržanie vytýčenej trasy vrtu.

    Pauer ďalej uviedol, že systémom podvrtávania, pretláčania otvorov v zemi, ľudovo nazývaným 'krtkovanie', sa občas stáva, že bez vplyvu operátora zariadenia pretláčacia hlavica po náraze na tvrdú prekážku nekontrolovane zmení smer.

    Toto sa mohlo stať aj v danom prípade, ale mohlo sa stať aj to, že plynové potrubie nebolo tak uložené, ako to bolo deklarované pri vyjadrovaní k projektovej dokumentácii, prípadne chybne zakreslil do projektovej dokumentácie.

    Taktiež sa mohlo stať, že pred spustením pretláčania boli podzemné rozvody chybne identifikované a vytýčené. To sú činnosti, za ktoré by robotníci obsluhujúci stroj nemali niesť zodpovednosť.

    “Tiež sa vynára otázka, prečo plyn nevybuchol v mieste narušenia, ale až desiatky metrov ďalej v najvyšších poschodiach budovy, ale sú aj ďalšie otázky pre odborníkov a vyšetrovateľov, ktoré spochybňujú základnú vinu troch robotníkov vyšetrovaných vo väzbe,” vysvetlil Pauer.

    Ako je možné, že bolo niekoľko dní cítiť plyn a zrejme nikto s tým nič nerobil, pýta sa šéf SKSR

    Podľa názoru Pauera a odborného tímu komory činnosť vyšetrovaných robotníkov by sa nemala považovať za primárnu a hlavnú príčinu výbuchu údajne niekoľko dní hromadeného plynu v bytovom dome.

    Mohla byť maximálne len sekundárnym spúšťačom, ak naozaj ním bola.

    “Zostáva taktiež nezodpovedaná otázka, ako je možné, že v bytovom dome bolo niekoľko dní cítiť zápach plynu a pravdepodobne nikto zo zodpovedných s tým nič nerobil,” zdôraznil Pauer.

    Nešťastie si vyžiadalo sedem ľudských životov 

    “Pre podozrenie zo zanedbania pracovných povinností a neodborného prístupu pri správe a užívaní bytov v bytovom dome, podozrenie z hrubého zanedbania povinností projektantov navrhujúcich stavebné zmeny v bytoch ich vlastníkov a ďalšie pochybnosti z porušenia povinností, noriem a zákonov Stavebná komora SR po vyhodnotení situácie okolo tragickej havárie bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove podala v stredu (11. 12.) trestné oznámenie pre podozrenie zo zvlášť závažného trestného činu všeobecného ohrozenia s následkom usmrtenia a ujmy na zdraví ľudí,” dodal Pauer.

    Plyn vybuchol v piatok v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Nešťastie si vyžiadalo sedem ľudských životov a jedna osoba je nezvestná. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Časť z nich sa do bytov vrátila v sobotu popoludní.

    - Reklama -