Stav vojny? Rusi bombardovali základne Američanov a Britov. Bez srandy

    0
    Ruská stíhačka v akcii. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Najčítanejší americký denník sa odvoláva na svoje zdroje v americkej armáde, pričom tvrdí, že bombardovanie základní používaných Američanmi a Britmi prebehlo 16. júna a 12. júla.

    Cieľom vraj malo byť prinútiť Američanov viac spolupracovať pri vzdušných operáciách v Sýrii.

    Z jednej zo zbombardovaných základní sa pritom kontingent asi 20 vojakov britských špeciálnych síl stiahol iba deň pred útokom.

    Zdroje z amerických bezpečnostných zložiek a povstaleckí velitelia tvrdia, že základňa bola zasiahnutá kazetovou muníciou.

    Kompromis?

    Asi o tri týždne neskôr, 12. júla, ruské vojenské lietadlá zasiahli aj povstalecký tábor používaný rodinnými príslušníkmi bojovníkov, ktorým pomoc poskytuje CIA.

    Vojenskí a spravodajskí dôstojníci pre denník uviedli, že Pentagón a povstalci po útokoch odmietajú spolupracovať s Rusmi viac ako predtým.  

    Biely dom sa však podľa ich vyjadrení snažil vyhnúť vojenskej eskalácii a pokúsil sa nájsť kompromis.

    Minulý týždeň dosiahli Moskva a Washington predbežnú dohodu o spojení síl pri útokoch na front al-Nusra, ktorý je odnožou al-Káidy v Sýrii. Wall Street Journal tvrdí, že podľa dohody Rusi zastavia útoky na Američanmi podporovaných rebelov, prinútia k tomu aj sýrske letectvo a za odmenu Washington zmierni medzinárodnú izoláciu Ruska.

    - Reklama -