Stav verejných financií pod Ficovou vládou? Rozhadzovanie, plytvanie a korupcia, kritizuje Mikloš

    0
    Ivan Mikloš, exminister financií (Autor: SITA)

    Posvietil si na skutočný stav verejných financií? Bývalý minister rezortu financií Ivan Mikloš vo svojom komentári pre portál Hospodárskych novín tlmí optimizmus premiéra Roberta Fica.

    Ten viackrát verejne deklaroval spokojnosť s opatreniami, ktoré spravila jeho vláda s cieľom zlepšiť celkovú ekonomickú kondíciu krajiny, respektíve samotných občanov.

    Mikloš sa odvoláva na nedávnu komparatívnu štúdiu expertného tímu INESS v období rokov 2007 – 2015.

    Varovné čísla

    To, že počas dvoch Ficových vlád máme najvyšší nárast verejných výdavkov i príjmov, je fakt. S tým však podľa Mikloša stúpa aj daňové zaťaženie, aktuálne tretie najvyššie spomedzi členských krajín EÚ. Oproti priemeru, ktorým bola v Únii cifra 1,6 %, vzrástlo daňové zaťaženie pod Tatrami až o 6,9 %.

    Úloha štátu v ekonomike je čoraz silnejšia, čo dáva podľa Mikloša súkromnej sfére stále menší a menší priestor v rámci rozvoja.

    Okrem toho „vypichol“ exminister ešte ďalšie štyri dôležité body, a to: neschopnosť znižovať deficit verejných financií, ďalej tiež slabé vynakladanie prostriedkov na efektívne investície, neschopnosť štátu zabezpečiť adekvátne služby (kvantita aj kvalita), ako aj veľmi nízka úroveň verejných výdavkov na vzdelanie, vedu a výskum.

    „Tie čísla varujú a sú obžalobou Fica a jeho prvých dvoch vlád z nekompetentnosti, rozhadzovania, korupcie a plytvania. A čo sa chystá robiť jeho tretia vláda? Zvyšovať dane,“ dodáva na záver svojho komentára Mikloš.

    - Reklama -