Štátna podpora pochodu LGBTI spustila stret v koalícii. Šírenie neoliberálnej genderovej ideológie, Patakyovú tam nechceme ani vidieť, odkázali národniari. Ombudsmanka ich v odpovedi nepotešila

    0
    Ilustračný obrázok (Autor: TASR)

    Už vlani SNS kritizovala Patakyovú v súvislosti s Dúhovým Pride-om, keď ombudsmanka vyvesila na svoj úrad dúhovú vlajku. Tento rok jej Hrnko opäť pripomína, že bola do úradu zvolená aj hlasmi SNS. Nominoval ju Most-Híd, ktorý sa jej vlani zastal. Patakyová vtedy napriek kritike SNS vystúpila na podujatí s príhovorom.

    “Slovenská národná strana niekoľkokrát zdôraznila, že je tolerantná ku všetkým formám 'inakosti', ktoré nie sú v rozpore platnými zákonmi Slovenskej republiky, s jej Ústavou a so všeobecne platnými morálnymi normami. To však neznamená, že pokladáme za opodstatnené metódy a formy organizátorov a účastníkov týchto pochodov,” píše Hrnko v stanovisku.

    Národniari sa podľa jeho slov nestotožňujú najmä s požiadavkami, ktoré smerujú proti klasickej rodine, ktoré požadujú zavedenie a zrovnoprávnenie zväzkov iných párov ako zväzku muža a ženy s rodinou, a najmä, ktoré si nárokujú možnosť osvojovania detí do takýchto zväzkov. 

    “Sme si vedomí, že v rámci demokracie nie je možné obmedzovať právo vysloviť svoj názor a voľbu spôsobu tohto vyslovovania, ale v princípe protestujeme, ak takéto 'pochody' podporujú štátne orgány,” píše ďalej Hrnko, ktorý kritizuje zneužívanie “komunít inakých” na šírenie neoliberálnej “genderovej” ideológie. Podľa SNS je cieľom tejto ideológie rozloženie klasickej rodiny.

    “Preto by sme neradi videli osoby ako pani ombudsmanku Patakyovú a zástupcov jej úradu na tomto podujatí, najmä, keď bola pani ombudsmanka zvolená do svojho úradu aj hlasmi SNS a pred voľbou nám dala záruky, že tieto ideológie nebude podporovať,” zdôrazňuje Hrnko.

    Pochod za práva LGBTI ľudí sa bude konať na Hviezdoslavovom námestí. Uskutoční sa aj s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v rámci dotačného programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2018, individuálnej dotácii Bratislavského samosprávneho kraja, Grantového programu hlavného mesta SR Bratislavy Ars Bratislavensis.

    Dúhový Pride Bratislava nadväzuje na podobné sprievody vo svete, ktoré upozorňujú, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. Tohtoročné podujatie má upozorniť na odchody mladých LGBTI ľudí do zahraničia a zdôrazniť, že LGBTI ľudia sú súčasťou našej spoločnosti.

    Patakyová nevidí dôvod nepodporiť Dúhový Pride

    Patakyová sa však vyjadrila, že nevidí dôvod, prečo by nemala aj tento rok podporiť Dúhový Pride. Uviedla to pre TASR poradkyňa pre médiá a komunikáciu Kancelárie verejnej ochrankyne práv Michaela Pavelková.

    “Vzhľadom na to, že situácia LGBTI ľudí na Slovensku sa z ľudskoprávneho hľadiska od minulého roka nezmenila, verejná ochrankyňa práv nevidí dôvod, prečo by Dúhový Pride nemala podporiť aj tento rok,” uvádza v reakcii na vyjadrenie podpredsedu SNS Antona Hrnka. Ten napísal, že by národniari neradi videli Patakyovú na Dúhovom Pride a pripomenul, že ombudsmanka bola do úradu zvolená aj hlasmi SNS.

    “Ombudsmanka Mária Patakyová je toho názoru, že v našej krajine treba na problém právneho prehliadania LGBTI komunity upozorňovať. Práve verejná ochrankyňa práv ako nezávislý ústavný orgán má chrániť ľudské práva všetkých ľudí bez rozdielu, obzvlášť zraniteľných skupín,” zdôraznila Pavelková.

    Autor: ste, TASR

    - Reklama -