Štátna ochrana prírody rozhadzuje peniaze, kritizuje saskárka Zemanová

    0
    Anna Zemanová- poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: OS)

    “V zmluve o ochrane prírody sú uvedené aj činnosti ako aktívna účasť pri činnosti národnej skupiny pre elimináciu nelegálneho lovu – taká pritom neexistuje,” uviedla tímlíderka SaS pre životné prostredie. Podľa Zemanovej je tam uvedené aj vykonávanie náhodných kontrol chránených území pri podozrení na nelegálne usmrcovanie chránených živočíchov, kontroly vozidiel, eliminácia alebo úplné zamedzenie nelegálneho zberu lesných plodov, zamedzenie pohybu terénnych motocyklov a štvorkoliek či pohybu mimo turistických chodníkov. “Tieto činnosti majú vo svojej náplni viaceré štátne orgány a organizácie, okrem iného samotná Štátna ochrana prírody aj polícia,” upozornila.

    Zemanová tvrdí, že je neprípustné, ak ľudia zaplatení občianskym združením majú robiť sprievod neplateným dobrovoľným strážcom alebo zamestnancom ŠOP. “Predstierať, že uzavretie zmluvy s takouto náplňou je výkon Civilnej ochrany, aby obišli verejné obstarávanie, je úplne neprípustné. Hasiči, lekári a záchranári majú iné úlohy. ŠOP sa chystá za dva roky vyplatiť 850.000 eur mimovládnej organizácii za prácu, ktorú by vraj mala robiť ona sama,” uzavrela.

    Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka je absurdné, aby lekári robili sprievod zamestnancom a strážcom ochrany prírody pri zisťovaní nelegálnej činnosti. “A ešte by ich pri tom malo koordinovať občianske združenie. To majú robiť policajti,” odkázal. Obhajoba ministerstva životného prostredia, že ŠOP nemá dostatok ľudí, ktorí by túto prácu robili, je podľa SaS absurdná a nezákonná.

    Strážca ochrany prírody je zamestnanec ŠOP a dobrovoľný člen stráže zaškolený človek s právomocami strážcu podliehajúci kontrole ministerstva vnútra. Pri výkone činnosti je v podstate verejným činiteľom a musí sa preukázať služobným odznakom. “Ceníme si službu záchranárov, ktorí pomáhajú pri živelných pohromách. Neznamená to však, že automaticky majú legitimitu na výkon strážcu ochrany prírody. O to menej aby sa zamieňala s činnosťou tzv. eko polície. Vyčlenenie takejto zložky v rámci existujúcich zložiek polície podporujeme, avšak nie takýmto spôsobom a cez občianske združenia,” dodal Galko.

    - Reklama -