Státisíce eur z Tiposu rozdelili. Poputujú na pomoc utečencom

    0
    Utečenci prichádzajúci do Európy (Autor: SITA)

    Podporu na obdobie maximálne piatich mesiacov získali napríklad poľná nemocnica organizácie Magna – Deti v núdzi na srbsko-chorvátskom pohraničí, tím profesora Vladimíra Krčméryho, Človek v ohrození, ale aj integračné aktivity Slovenskej katolíckej charity. Ďalšie organizácie môžu svoje požiadavky zasielať priebežne na posúdenie a rozhodnutie Rady Výzvy k ľudskosti.

    Čerpanie peňazí môže sledovať aj verejnosť prostredníctvom transparentného účtu, ktorý NOS otvorila v rámci spolupráce so spoločnosťou TIPOS. Ako ďalej informuje Grófová, keďže už prerozdelili viac ako polovicu z prostriedkov TIPOS-u, v najbližších dňoch chcú zverejniť novú grantovú výzvu.

    “Sme veľmi radi, že sa nám podarí dostať pomoc do prvej línie riešenia humanitárnej krízy,” uviedol jeden z iniciátorov výzvy a riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Ján Orlovský. Zároveň však varuje, že tento prístup nie je systémovým riešením problému. “Priamo z terénu máme od organizácií a dobrovoľníkov informácie, že situácia na juhu je na hranici možností úsilia mimovládnych organizácií a jednotlivcov,” uviedol s tým, že pri súčasnej situácii je potrebná logistická podpora štátu. Orlovský si tiež myslí, že štáty vrátane Slovenska by mali využiť maximum svojich vlastných kapacít v oblasti civilnej ochrany a krízového manažmentu a zapojiť ich v teréne. Preto Výzva k ľudskosti vyzýva vládu, aby na riešenie humanitárnej krízy na srbsko-chorvátskej hranici urýchlene použila všetky nástroje a kapacity, ktoré má k dispozícii.

    Výzva k ľudskosti vznikla v auguste ako spontánna občianska aktivita. Iniciátori Výzvy o svojich aktivitách hovorili aj s prezidentom či predstaviteľmi vlády. Práve vládny kabinet 21. októbra schválil pomoc mimovládnym organizáciám, v rámci čoho odsúhlasili aj vyčlenenie 500-tisíc eur z TIPOS-u na pomoc mimovládkam.

    - Reklama -