Štát zamestnancom na jednej strane veľa berie a na druhej málo dáva, znie z KDH

    0
    Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

    Uviedol príklad, keď zamestnávateľa stojí jeden zamestnanec 1 000 eur, nakoniec však dostane na účet len 579 eur. Je to preto, že 360 eur putuje do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne a 61 eur si zoberie štát na dani z príjmu. „Toto sa deje pri hrubej mzde 740 eur, tá je však len fiktívna veličina. Pre zamestnávateľa je dôležité, koľko ho zamestnanec stojí (1 000 eur) a pre zamestnanca je podstatné, koľko dostane na účet (579 eur). Na prvý pohľad sú na tom o niečo lepšie zamestnanci, ktorí majú deti. V skutočnosti sa však daňová úľava na ne pohybuje len medzi 10 až 20 percent nákladov spojených s ich výchovou,“ upozornil Moravčík.

    Výplatnou páskou sa však podľa podpredsedu KDH zdieranie zamestnanca nekončí. „Z každého eura, ktoré minie, si totiž štát strhne DPH (väčšinou 20 %). Tí, ktorí jazdia autom, prispejú navyše na ďalšej dani pri každom tankovaní. Extra daň si štát strhne aj za niektoré iné veci. Nehovoriac o rôznych poplatkoch, miestnych daniach a povinných platbách,“ upozornil Moravčík s tým, že človek by očakával, že za polovicu svojej mzdy aj dostane od štátu naspäť kvalitné 

    Realita je však podľa neho iná. V zdravotníctve neustále chýbajú peniaze na prevenciu, ale peňazí na predražené CT je dosť. „V štáte nefunguje elementárna vymožiteľnosť práva, napriek tomu, že ho osem rokov z desiatich riadi právnik. Aby si to ľudia pred voľbami nevšimli, tak im zakrýva oči rôznymi balíčkami, ktoré však neriešia podstatu problému,“ zdôraznil. Prvým krokom k zmene k lepšiemu by malo byť podľa Moravčíka zníženie daní zamestnancom, aby dostali viac. „Druhým krokom, ktorý je náročnejší, je zlepšiť fungovanie štátu,“ dodal.

    - Reklama -