Štát platí PENTE milióny a môže za to Fico. Tvrdí to líderka Obyčajných Remišová

    0
    Veronika Remišová, líderka kandidátky OĽaNO (Autor: archív V. R.)

    Pracovná zdravotná služba má hodnotiť faktory práce a pracovného prostredia, ako aj spôsob vykonávania práce z hľadiska ich možného vplyvu na zdravie zamestnancov a poskytuje poradenstvo zamestnávateľovi a zamestnancovi pri ochrane zdravia pred nepriaznivým vplyvom faktorov práce či pracovného prostredia. Podľa Remišovej je však len jednou z „najobľúbenejších“ povinnosti, ktorou štát podporuje podnikanie.

    Iba alibi?

    V tejto súvislosti upozornila vo svojom blogu na to, že finančná správa, štátna organizácia, čiže daňové úrady či colníci, platí za pracovnú zdravotnú službu a prehliadky svojich zamestnancov finančnej skupine Penta, presnejšie jej firme ProCare. Štátna organizácia platí Pente každý rok okolo 1,2 milióna eur, na jedného zamestnanca asi 120 eur. Pritom všeobecný lekár dostane za celoročnú starostlivosť o pacienta okolo 25 eur. Ďalších asi 1,1 milióna eur platí Pente aj štátna pošta. „A rôznych štátnych organizácií, ktoré si zdravotnú službu objednávajú od Penty, je oveľa viac,“ kritizuje.

    Remišová upozorňuje aj na to, či to vôbec okrem kopy papierov prinesie aj nejaký osoh. „Stačí sa pozrieť, v akých podmienkach niekedy pracujú stavbári či ľudia v priemysle, a je zrejmé, že zdravotná služba slúži skôr ako alibi, ak sa niečo stane či človek ochorie,“ myslí si. Navyše je tu aj ďalší problém, a to fakt, že uplatňovanie tejto služby z dielne našich zákonodarcov je v porovnaní s bruselskými smernicami prísnejšie. Ako príklad slúži napríklad opatrenie zo smernice, kde sa hovorí o tom, že každý pracovník môže byť v pravidelných intervaloch pod zdravotným dohľadom, ak si to želá. A zákon? Ten hovorí o tom, že prehliadky sú povinné aj pre živnostníkov, ak sú v kategórii prác 3 alebo 4, inak hrozí pokuta.

    „Štát namiesto toho, aby sa snažil pritiahnuť ľudí na preventívne prehliadky k všeobecnému lekárovi (chodí tam iba okolo 20 % dospelých), vymyslí si nové prehliadky v pracovnej službe. A namiesto toho, aby vláda bojovala v Bruseli za lepšie smernice, ktoré zjednodušujú život podnikateľom na Slovensku, naši ministri za ne v Bruseli pekne zahlasujú a hneď po vystúpení z lietadla ich začnú kritizovať a zvaľovať vinu na Brusel,“ kritizuje našich politikov s tým, že túto smernicu potom ešte „vylepšia“ ďalšími povinnosťami. „Myslím, že ak Robert Fico niečo chráni, tak zas len biznis pre skupiny oligarchov v pozadí strany,“ skonštatovala.

    - Reklama -