Štát nastavil podmienky fungovania detských letných táborov

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

     Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková priblížila, že maximálny počet účastníkov sa ešte môže upravovať v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie. ÚVZ zdôraznil, že konanie sa putovných táborov v súčasnej epidemiologickej situácii je neaktuálne. Ak je dopravu detí do tábora možné zabezpečiť iba verejnou hromadnou dopravou, po ceste musia dodržať štandardné protiepidemické opatrenia platné pre prepravu vo verejnej hromadnej doprave. Odborníci odporúčajú počas pobytu detí využívať súkromnú hromadnú dopravu.

    “Pre účastníkov zotavovacích podujatí pre deti a mládež vrátane personálu platí výnimka z povinného nosenia rúšok pri všetkých aktivitách v rámci lokality vyhradenej na konanie daného zotavovacieho podujatia, ako aj pri pobyte vo voľnej prírode,” zdôraznil úrad s tým, že výlety a návštevy verejne dostupných atrakcií sa budú organizovať s ohľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu v krajine a podľa platných opatrení.

    Na detské tábory je potrebné doložiť vyhlásenie o bezinfekčnosti a potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. Vyhlásenie o bezinfekčnosti musia doložiť nielen deti, ale aj vedúci, inštruktori, personál kuchyne, personál zaisťujúci upratovanie a ďalšie osoby prítomné na akcii. U detí potvrdzuje bezinfekčnosť písomným vyhlásením rodič alebo iný zákonný zástupca či iná fyzická osoba, ktorú na to zákonný zástupca dieťaťa písomne splnomocnil.

    Písomné vyhlásenie nesmie byť staršie ako jeden deň, rozhodujúci dátum je deň prijatia na akciu. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu sa vyhlásenie rozširuje o údaje o príznakoch infekcie ochorenia COVID-19. Vo vyhlásení sa uvádza, že počas 14 dní pred odchodom neprišli dieťa či iná osoba prítomná na akcii do styku s osobou chorou na infekčné ochorenie alebo podozrivou z nákazy a ani jemu, ani inému príslušníkovi rodiny žijúcemu s ním v spoločnej domácnosti nie je nariadené karanténne opatrenie.

    Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti vydá rodičovi, prípadne zákonnému zástupcovi dieťaťa, lekár všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast najskôr jeden mesiac pred začiatkom zotavovacieho podujatia. Ak dieťa užíva lieky alebo jeho zdravotný stav si vyžaduje obmedzenie záťaže, súčasťou potvrdenia sú aj tieto skutočnosti.

    Prevádzkovateľ podujatia vykonáva vstupný zdravotný filter u detí a aj u ostatných účastníkov akcie, zvýšený zdravotný dohľad realizuje aj počas akcie. Jeho povinnosťou je zabezpečiť a kontrolovať dôsledné dodržiavanie pravidiel osobnej aj prevádzkovej hygieny všetkých účastníkov. Musí zabezpečiť pravidelné denné upratovanie s použitím dezinfekčných prostriedkov s virucídnym účinkom, pravidelne vetrať všetky prevádzkové aj ubytovacie priestory, dezinfikovať všetky priestory podujatia medzi jednotlivými turnusmi a zabezpečiť osobné ochranné pracovné prostriedky pre personál.

    Prípravu stravy zaistí v súlade so správnou hygienickou praxou v nadväznosti na spôsob zabezpečenia stravovania podľa požiadaviek platnej legislatívnej úpravy pre daný typ stravovania a za zvýšených hygienických požiadaviek u personálu.

    Osoby, ktoré zaisťujú prípravu stravy, musia mať zabezpečené podmienky pre vysoký štandard osobnej hygieny, ktorý zahŕňa aj účinné umývanie rúk, možnosť ich dezinfekcie a osušenia jednorazovými uterákmi.

    - Reklama -