Śtát finančne nepomáha chovateľom hovädzieho dobytka

27.3.2019 13:00

"Sme asi jediná krajina v Európe, ktorá náklady spojené s odstraňovaním a likvidáciou uhynutých a chorých zvierat necháva na pleciach chovateľov," povedal výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov mäsového dobytka Peter Polák.

Śtát finančne nepomáha chovateľom hovädzieho dobytka
Foto: TASR
Popis: Dobytok - ilustračná snímka.

Chovateľom by podľa odborníkov pomohlo obnovenie sanitárnych bitúnkov či preplácanie nákladov spojených s úhynom zvierat. Konštatujú to Hospodárske noviny v súvislosti s prípadmi kúpy chorého hovädzieho dobytka slovenskými bitúnkami.

Chovatelia, zootechnici, veterinári a majitelia bitúnkov aj predstavitelia vyššej štátnej správy naznačili, že dôvodom takéto konania je, že štát finančne nepomáha chovateľom hovädzieho dobytka.

"Sme asi jediná krajina v Európe, ktorá náklady spojené s odstraňovaním a likvidáciou uhynutých a chorých zvierat necháva na pleciach chovateľov," povedal výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov mäsového dobytka Peter Polák.

V prípade, že zviera ochorie, náklady na liečenie hradí farmár. Za jeho utratenie zaplatí veterinárovi minimálne 100 eur, za likvidáciu v kafilérii 300 eur za tonu a náklady na dopravu zvieraťa. V susednej ČR majú chovatelia k dispozícií 8 súkromných kafilérií a v niektorých prípadoch s nákladmi pomôže farmárom štát preplatením náhrady za likvidáciu.

"Náhrada zahŕňa aj náklady na porážku chorých zvierat a na neškodné odstránenie ich kadavérov. V odôvodnených prípadoch sa poskytne aj na náhrada za neškodné odstránenie ich produktov," uviedol hovorca českého agrorezortu Vojtěch Bílý. Preplácanie náhrad funguje v Maďarsku či Poľsku, v Rakúsku majú tzv. nákazovú pokladnicu.

Pred vstupom do Európskej únie v roku 2004 fungovali v SR tzv. sanitné bitúnky. Podľa Paulíny Kojnok zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy to boli priestorovo oddelené časti bežných bitúnkov, ktoré boli prispôsobené na zabíjanie zvierat s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Mäso takýchto zvierat putovalo do výseku a potom do kafilérie. Mäso z takéhoto bitúnku bolo označené na etikete ako spracované v sanitnom bitúnku. V súčasnosti sa mäso označuje ako požívateľné alebo nepožívateľné.

V minulosti fungovalo na Slovensku 5 kafilérií, v súčasnosti ostala jedna v Mojšovej Lúčke, ktorá by sa mala postarať o telá uhynutých zvierat z celého Slovenska. "Kapacita kafilérie je vyťažená asi na 80 %," priblížila jej konateľka Alexandra Krajčíová Orčíková.

Ste politik? Zverejnite bez redakčných úprav všetko, čo chcete. Zaregistrujte sa TU.
Ste čitateľ a chcete komunikovať s politikmi? Zaregistrujte sa TU.

autor: TASR
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Ďalšie články z rubriky

Smolková?  Vnímame to ako jej osobné rozhodnutie, reaguje Smer

16:01 Smolková? Vnímame to ako jej osobné rozhodnutie, reaguje Smer

Pozastavenie členstva predsedníčky straníckej organizácie Smeru-SD v okrese Košice III Moniky Smolko…