Štát chce byť prítomný pri rozhodovaní o cenách energií. Je to v rozpore s európskymi smernicami, búri sa regulačný úrad

    0
    Peter Žiga, minister hospodárstva (Autor: SITA)

    Podľa Žigovho návrhu sa má pri cenových konaniach po novom zúčastňovať tak rezort hospodárstva, ako aj životného prostredia. Ministerstvo hospodárstva by sa malo podľa návrhu vyjadrovať k cenovým rozhodnutiam pri cenách za teplo, plyn a elektrinu. Rezort životného prostredia zase k cenovým rozhodnutiam o cenách za vodu.

    Podľa regulačného úradu je však takýto postup v rozpore s európskymi smernicami. Úrad tak uviedol v pripomienkovom konaní. Regulačný úrad je totiž od roku 2012 formálne nezávislý orgán. Zo strany ministerstva má ísť o snahu získať viac informácií o priebehu a vývoji jednotlivých cenových konaní. ÚRSO však plán ministerstva považuje za nadbytočné riešenie, keďže rezort sa dokáže dostať k týmto informáciám aj bez toho, aby bol účastníkom cenového konania.

    Stredoslovenská energetika – Distribúcia poukazuje v prípade zavedenia zmien aj na možný konflikt záujmov. Rezort hospodárstva totiž vykonáva akcionárske práva vo viacerých štátnych a pološtátnych podnikoch, ako napríklad SPP, Východoslovenská distribučná a ďalšie. V prípade zavedenia plánovaných zmien by tak akcionár, teda ministerstvo, mal zároveň právo byť účastníkom konaní, ktoré rozhodujú o cene energií. „Radi by sme poukázali na možný konflikt záujmov, keď ministerstvo hospodárstva, ktoré je zároveň akcionárom prevádzkovateľov distribučných sústav, bude mať právo byť účastníkom konania, ale ostatní akcionári nie,“ uviedla Stredoslovenská energetika.

    Myšlienku návratu štátu do cenových konaní považuje za nevhodné riešenie aj expert na energetiku a partner advokátskej kancelárie Poláček & Partners. „Návrat k modelu, ktorý už raz zákonodarcovia vyhodnotili ako v rozpore s európskym právom, považujem za nešťastné riešenie,“ uviedol pre denník SME. Podľa neho zároveň môžu za takýto krok hroziť Slovensku zo strany Európskej komisie žaloby. Práve EK totiž prikázala za druhej Ficovej vlády štátu, aby sa stiahol z cenových konaní, čím chcela docieliť vyššiu nezávislosť regulačných úradov od vlád v členských krajinách.

    Ministerstvo za plánovanými zmenami stojí. Podľa rezortu sa prostredníctvom nich má zlepšiť tak informovanosť, ako aj transparentnosť pri cenových konaniach. Narušenie nezávislosti úradu rezort popiera.

     

    - Reklama -