Starý trik na riešenie izraelsko-palestínskej otázky. Tentoraz s ním prišiel Nový Zéland

    0
    Kontrola izraelskej polície. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa agentúry AP, ktorá o tom vo štvrtok informovala, sa tento návrh určite stretne s námietkami oboch strán. Novozélandský minister zahraničných vecí Murray McCully, ktorého krajina momentálne predsedá Bezpečnostnej rade OSN, uviedol, že nedávne udalosti v Izraeli a na palestínskych územiach “volajú po riešení”. Predložený návrh rezolúcie požaduje priame rozhovory medzi oboma stranami.

    Nová vlna násilností sa začala v polovici septembra v Jeruzaleme a rýchlo sa rozšírila aj hlbšie do Izraela, Predjordánska a pásma Gazy. Pri potýčkach prišlo o život 11 občanov židovského štátu a 58 Palestínčanov. Izraelská vláda tvrdí, že toto násilie je výsledkom palestínskych provokácií. Palestínčania zase argumentujú frustráciou z pol storočia trvajúcej okupácie svojej zeme Izraelčanmi.

    Palestínčania sa oficiálne pripojil k ICC v apríli s nádejou trestne stíhať Izrael za údajné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti spáchané vlani počas 50-dňovéhé konfliktu v pásme Gazy. Hlavná prokurátorka ICC so sídlom v holandskom Haagu Fatou Bensoudová otvorila predbežné vyšetrovanie a Palestínčania podľa posledných správ musia na tieto účely poskytnúť dokumentáciu.


     

    - Reklama -