Starosta Utrechtu: Pri streľbe zahynuli najmenej traja ľudia

    0
    Na snímke z videa zverejnenej utrechtskou políciou 37-ročný Turek Gokman Tanis, ktorého polícia hľadá v súvislosti so streľbou v električke v Utrechte 18. marca 2019. (Autor: TASR)

    Najmenej traja ľudia prišli o život pri pondelkovej streľbe v Utrechte. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na starostu tohto holandského mesta Jana van Zanena. “V tejto fáze môžeme potvrdiť troch mŕtvych a deväť zranených, z toho traja majú vážne zranenia,” uviedol starosta vo videopríspevku na Twitteri. Dodal, že úrady považujú teroristický motív útoku za najvierohodnejší.

    Holandská polícia predtým zverejnila fotografiu v Turecku narodeného muža, po ktorom pátra v súvislosti so streľbou v električke v Utrechte. “Polícia vás žiada, aby ste si dávali pozor na 37-ročného Gokmana Tanisa (narodeného v Turecku) v súvislosti s incidentom z tohto rána,” uviedla utrechtská polícia na Twitteri. “Nepribližujte sa k nemu,” dodala polícia.

    Holandský protiteroristický koordinátor Pieter-Jaap Aalbersberg informoval, že prebieha rozsiahla policajná operácia s cieľom zatknúť ozbrojenca. Úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby nevychádzali z budov. Pred jedným z obytných blokov neďaleko miesta činu sa zhromaždili ťažko ozbrojení príslušníci protiteroristických zložiek.

    Holandský protiteroristický úrad zvýšil v provincii Utrecht stupeň ohrozenia na najvyšší možný. V dôsledku pátrania je v mimoriadnej pohotovosti holandská vojenská polícia, a to na letiskách v krajine a v dôležitých budovách, informovala agentúra AP.

    Polícia skúma možný “teroristický motív” tohto útoku. Podľa televíznej stanice Sky News spustil ozbrojenec streľbu v električke a potom ušiel. Nemecká polícia uviedla, že sprísnila kontroly na hranici s Holandskom. Monitoruje nielen diaľnice, ale aj menšie priechody, ako aj železničné trate. Nemecké orgány mali pátrať po červenom Renaulte Clio, ale neskôr im oznámili, že toto vozidlo objavili opustené v Utrechte.

    - Reklama -