Starosta Jeruzalema chce vykázať z mesta agentúru OSN

    0
    Mešita al-Aksá v Jeruzaleme (Autor: SITA)

    Podľa štvrtkového vyjadrenia primátora Barkata by školy, kliniky a športové centrá, ktoré v Jeruzaleme prevádzkuje UNRWA, mali prejsť pod správu izraelských úradov. 

    Školy UNRWA, poskytujúce vzdelanie približne 1800 študentom, majú byť podľa jeruzalemského magistrátu uzavreté po ukončení aktuálneho školského roka. 

    Barkat v tejto súvislosti ocenil nedávne rozhodnutie Spojených štátov zastaviť financovanie tohto orgánu OSN. 

    “Toto americké rozhodnutie poskytlo výnimočnú príležitosť nahradiť služby UNRWA službami jeruzalemskej samosprávy. Skoncujeme s klamstvom 'palestínskeho utečeneckého problému' a s pokusmi o vytvorenie falošnej suverenity v rámci suverenity (Izraela),” vyhlásil Barkat. 

    Zdôraznil, že Jeruzalem koordinuje svoj postup voči UNRWA s izraelskou vládou. Agentúra OSN sa k starostovým slovám bezprostredne nevyjadrila. 

    Spojené štáty sú hlavným darcom pre UNRWA, ktorá poskytuje pomoc miliónom Palestínčanov žijúcich v Jordánsku, Libanone, Sýrii, Predjordánsku a pásme Gazy. Zameriava sa na podporu vzdelávania, zdravotné a sociálne služby. Cieľovou skupinou sú Palestínčania, ktorí prišli o domov v dôsledku konfliktu s Izraelom. Palestínskych utečencov bolo pôvodne zhruba 700.000; ich potomkov, ktorým poskytuje UNRWA pomoc, je už vyše päť miliónov.

    Mnohí Izraelčania však vnímajú pôsobenie UNRWA negatívne. Podľa nich tento úrad OSN pomáha udržiavať a “nafukovať” palestínsky utečenecký problém. Niektorí dokonca obviňujú UNRWA z toho, že toleruje a podporuje miliantov z Hamasu a že jej školy slúžia na šírenie protiizraelských nálad. 

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval na zrušenie UNRWA, ktorej kompetencie by mali podľa neho prejsť pod Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). 

     

    - Reklama -