Stále žiadna kríza? Firmy vo svete očakávajú pozitívny ekonomický vývoj

    0
    Japonská akciová burza Nikkei (Autor: TASR)

    Inflácia nie je veľkým zdrojom obáv firiem. Nárast nákladov, miezd a cien priemyselnej produkcie spolu s rastom nákladov na financovanie by síce mohli spustiť uťahovanie monetárnej politiky, čo by spomalilo rast dopytu a nútilo firmy k obmedzeniu výdavkov a investícií, no analytici zatiaľ predpokladajú len mierny nárast cien firemných vstupov a miezd. Rast cien priemyselnej produkcie, teda zostáva za rastom spotrebiteľských cien. “V tejto fáze ekonomického cyklu je vďaka optimizmu firiem typický nárast ich zadlženia. Celkový globálny dlh, tak súkromný, ako aj vládny, už vystúpil na rekordné úrovne, čím prekonal aj predkrízové úrovne. To robí väčšinu ekonomík viac zraniteľnú voči zvyšovaniu sadzieb,” priblížil riaditeľ analytického oddelenia pre dlhopisy spoločnosti Fidelity International Marty Dropkin.

    Obavy z možných bankrotov a zhoršovanie firemných bilancií však dáta nenaznačujú. “Naopak, analýza dokazuje, že bilancie sú vyvážené. Finančné potreby, náklady na financovanie a miera bankrotov sú nezmenené. Miera zadlženia firiem naopak počas posledných 12 mesiacov mierne klesla, čo môže byť dôkazom ich triezveho využívania cudzích zdrojov aj počas fázy ekonomického rastu,” dopĺňa Dropkin.

    Dôvera firiem pritom rastie naprieč všetkými sektormi a regiónmi. “Šéfovia firiem sú si vedomí prajných ekonomických podmienok a podľa toho aj plánujú. Viac ako v minulom roku predpokladajú nárast dopytu, no zároveň sa sústreďujú na škrty v nákladoch. V porovnaní s minulými rokmi viac investujú do zvyšovania vlastnej produktivity. Míňajú na technológie a inovácie s cieľom zvýšiť konkurencieschopnosť a ochrániť sa pre hroziacim rastom miezd,” priblížil riaditeľ analytického oddelenia pre akcie spoločnosti Fidelity International Michael Sayers.

    Firmy sa podľa jeho slov tiež viac zaujímajú o fúzie a akvizície. “Sú si vedomé, že bilancie sú zdravé nielen vďaka úsporám v nákladoch a obozretným výdajom, no aj vďaka prajnému dlhopisovému trhu, ktorý im umožňujú refinancovať sa za nižšie úroky a pri dlhších splatnostiach,” dodal Sayers.

    - Reklama -