Sťahujete sa na Slovensko? Toto sú najdôležitejšie otázky a odpovede pre cudzincov. Ako sa vám pozdávajú?

    0
    Irackí kresťania sa učia po slovensky (Autor: Reprofoto, TV Lux)

    Prísť do krajiny, ktorú nepoznáme, nesie v sebe riziko a nepoznané. Preto je dobré poznať odpovede na najdôležitejšie otázky. Na tie o reáliách na Slovensku sa pokúšali nájsť a zozbierať relevantné odpovede odborníci pre Slovak Spectator.

    Jedna za najbezpečnejších krajín

    Bezpečnosť krajiny je dôležitá. Ako je na tom Slovensko? Naša krajina sa javí byť skutočne jednou z tých bezpečných. Veď napríklad v rámci globálneho indexu mieru je na 23. mieste spomedzi 162 krajín. Podľa Eurostatu patria u nás zločinnosť, násilie či vandalizmus medzi najnižšie v Európe, asi na rovnakej úrovni ako pri severských krajinách. Samozrejme, aj u nás sa nájdu nebezpečnejšie oblasti. V hlavnom meste Bratislava je to napríklad komplex budov známy ako Pentagon vo Vrakuni či Kopčianska ulica v bratislavskej Petržalke.

    Práca a vzdelanie

    Dôležité pre ľudí, ktorých domovom sa má stať celkom neznáma krajina, sú aj informácie o platoch, práci či štúdiu. Priemerná mzda na Slovensku predstavuje 858 eur a na otázku, kde sa dá nájsť práca, sú odpoveďou viaceré pracovného portále, napríklad profesia.sk. Na slušné živobytie potrebuje štvorčlenná rodina asi 900 eur.

    A čo možnosti štúdia? Na Slovensku poskytuje vzdelávanie aj niekoľko medzinárodných škôl a študijné programy v angličtine má tiež niekoľko univerzít. Jednou z úloh, ktoré na cudzina v inom štáte čakajú, je aj naučenie sa jazyka, ktorý sa v danej krajine používa. Slovenčina je pomerne ťažký jazyk. Naopak, jednoduchší je pre pre cudzincov prichádzajúcich z krajín so slovanskými jazykmi. Tak či onak, cudzinci sa môžu učiť slovenčinu zadarmo napríklad na stránke slovake.eu.

    Cudzinci uprednostňujú kliniky

    Jedna zo základných otázok pre cudzincov je aj oblasť zdravotnej starostlivosti. Funguje u nás pohotovostná lekárska služba a zdravotná starostlivosť sa platí prostredníctvom verejného zdravotného poistenia. Každý zamestnaný cudzinec má nárok na zdravotné poistenie, no musí sa zaregistrovať v jednej z troch zdravotných poisťovní. Tam dostane potrebné informácie aj v anglickom jazyku. Jedna z nich, poisťovňa Union, poskytuje dokonca špeciálne zdravotné poistenie aj pre tých cudzincov, ktorí nemajú nárok na verejné zdravotné poistenie. V mnohých verejných nemocniciach nie je angličtina úplne bežná, preto zvyknú cudzinci využívať služby kliník, ktoré však nie sú zadarmo.

    Služby a občianstvo

    V prípade potreby telefonického kontaktu môžu cudzinci u nás využívať štyroch mobilných operátorov. K Telekomu, Orangeu či O2 totiž pribudol aj ďalší operátor Štvorka (4ka). Ak však chce získať cudzinec mobilné číslo s kreditom, musí mať pas, prípadne občiansky preukaz.

    Bankový účet si môžu zriadiť osoby staršie ako 18 rokov, v prípade študentských účtov je limit znížený na 15 rokov. Banky ako VÚB, Tatra Banka či ČSOB umožňujú pre cudzincov veľmi jednoduché podmienky na  získanie bankového účtu. Stačí pas alebo občiansky preukaz.

    Získanie občianstva je trochu zdĺhavý proces. Žiadateľ musí spĺňať niekoľko podmienok vrátane trvalého pobytu na území počas ôsmich rokov. Bližšie podrobnosti však poskytuje ministerstvo zahraničných vecí.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -