Stačilo! Desaťtisíce moslimov sa postavili proti teroristom

    0
    Vyše 30 000 moslimov, ktorí vyznávajú učenie hnutia Ahmadíja, oslávilo počas trojdňového stretnutia v Londýne v poradí už 50. ročník tohto podujatia, na ktoré mieria najmä umiernení moslimovia z celého sveta. Tentoraz prišli veriaci z deväťdesiatich krajín. Všetci sú pritom proti zverstvám aj radikálnemu učeniu, ktoré šíria militanti z IS a im podobní islamskí extrémisti.
     
    „Jediné, čo teroristi dosiahli, je absolútne porušovanie učenia Koránu a proroka Mohameda. Aby bolo jasné, tak oni nepraktikujú islam, skôr to vyzerá tak, že vynašli vlastné jedovaté náboženstvo, plné nenávisti,“ uviedol Hazrat Mirza Masroor Ahmad, duchovný vodca hnutia Ahmadíja. 
     
    Hnutie Ahmadíja, ktoré je akousi umiernenou odnožou islamu, má len vo Veľkej Británii takmer 130 mešít. Jednou z nich je aj mešita Baitul Futh v Londýne, ktorá je zároveň aj najväčším svätostánkom moslimov v západnej Európe. 

    Umiernený islam 

    Hnutie Ahmadíja vzniklo v roku 1889 v Indii a od začiatku uprednostňuje mierové riešenie a toleranciu pred násilím a extrémizmom. „Vyše 30 000 ľudí z 90 krajín sveta sa stretlo na tomto podujatí v duchu bratstva, aby sa poďakovali za bezpečnosť a slobodu, ktorú našli v Británii,“ povedal na záver trojdňového stretnutia prezident hnutia Ahmadíja vo Veľkej Británii Rafik Hayat. 
     
    „Láska pre všetkých, nenávisť pre nikoho,“ tak znie heslo hnutia Ahmadíja, ktoré sa snaží bojovať proti islamskému extrémizmu na globálnej úrovni. Jedným z členov hnutia bol aj zavraždený majiteľ obchodu v Glasgowe, ktorého ešte v marci na smrť ubodal iný moslim len preto, že nesúhlasil s jeho umiernenými názormi. 
     
    O vražde obchodníka z Glasgowa sme písali TU.
     
    Spomínaný obchodník z Glasgowa zomrel len preto, že sa hlásil k umiernenej forme islamu, čo sa nepáčilo jeho vrahovi, ktorému súd za jeho brutálny čin vymeral doživotie. Odsedí si najmenej 27 rokov za mrežami. Dôvod, pre ktorý vyznávač hnutia Ahmadíja prišiel o život, je pritom absurdný. Islamský extrémista ho zavraždil len preto, že svojím kresťanským zákazníkom želal krásne prežitie Veľkonočných sviatkov. 
     
    Duchovný vodca hnutia Ahmadíja na stretnutí v Londýne zdôvodnil, prečo sa stále viac moslimov pridáva k tejto odnoži islamu. „Mnohí utiekli pred prenasledovaním v iných krajinách a spoločne chcú nasledovať skutočné učenie islamu, ktoré hlása mier a je proti všetkým formám extrémizmu a intolerancie,“ uviedol Hazrat Mirza Masroor Ahmad, ktorý stojí na čele celosvetového hnutia Ahmadíja.
     
    - Reklama -