Srílanský premiér Vickremesinghe: Útokom sa dalo zabrániť

    0
    Muži nesú rakvy s pozostatkami obetí nedeľňajších výbuchov počas pohrebu v srílanskom meste Negombo v utorok 23. apríla 2019 (Autor: TASR)

    Vickremesinghe na utorňajšej tlačovej konferencii povedal, že niektorí predstavitelia prídu v dôsledku zlyhaní súvisiacich s nedeľnými útokmi o svoje posty. Priznal tiež, že spravodajské služby mali o pripravovaných útokoch informácie, tie však neboli odovzdané príslušným úradom. Prečo sa informácie o pripravovaných útokoch nedostali k nemu, je podľa jeho slov v súčasnosti predmetom vyšetrovania.

    K samovražedným bombovým útokom na Srí Lanke došlo na Veľkonočnú nedeľu v troch luxusných hoteloch v metropole Kolombo a blízkom okolí a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Battikalóa. Bomby explodovali aj na dvoch ďalších miestach v Kolombe.  Okrem spomínaných útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pričom zahynuli traja policajti. Celkovo si útoky vyžiadali najmenej 321 obetí na životoch a viac ako 500 zranených.

    Polícia dosiaľ zadržala v súvislosti s útokmi 40 osôb.

     

    - Reklama -