Srbský premiér odvolal ministra obrany. Dôvodom je šikana, sexizmus a slovné násilie

    0
    Aleksandar Vučič. (Autor: SITA)

    Vučič v súvislosti s incidentom uviedol, že Gašič “už ďalej nemôže byť ministrom obrany” a že musí odísť z funkcie. Gašič vyvolal rozhorčenie verejnosti po tom, ako si pred ním pokľakla novinárka z televízie B92, aby tak pri rozhovore s politikom nebola v zábere kamier, ktoré ho snímali. Gašič jej správanie komentoval vetou: “Mám rád tieto novinárky, ktoré si tak ľahko kľaknú.”

    Srbský premiér Vučič na incident reagoval vyhlásením, že všetky srbské ženy treba chrániť. “Neexistuje nijaké vysvetlenie či ospravedlnenie, ktoré by mohlo by Bratislava Gašiča oprávniť na to, čo spravil.” Odstúpenie politika požadovali ako novinári, tak aj opozičné strany, pričom Gašičovu poznámku označili za “šikanu, sexismuz a slovné násilie.” 

    Samotný Gašič sa následne novinárke verejne ospravedlnil a vyhlásil, že “úprimne ľutuje”, čo povedal. Podľa Vučiča “je dobré, že sa ospravedlnil, a že ľutuje, čo spravil, ale že to nestačí.” Premiér dodal, že v nadchádzajúcich dňoch bude do funkcie vymenovaný nový minister obrany. Stane sa tak hneď ako sa doriešia “technické detaily”. 

    AP pripomenula, že 48-ročný Gašič, pôvodne podnikateľ z juhovýchodného Srbska, bol až doposiaľ jedným z najbližších spolupracovníkov Vučiča a zároveň viceprezidentom premiérovej konzervatívnej Srbskej pokrokovej strany (SNS). Opozícia pritom jeho prepustenie z funkcie požadovala pre rôzne škandály v minulosti už mnohokrát; Vučič však takýto krok až doteraz odmietal. 

    - Reklama -