Srbsko hrozí ukončením dialógu s Kosovom. Po zadržaní piatich Srbov

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)

    Ak piati zadržaní nebudú do večera na slobode, dialóg bude dlhodobo patriť minulosti, naznačil Marko Djurič, ktorý je v srbskom vládnom kabinete zodpovedný za otázky spojené s Kosovom. Podľa jeho slov išlo o zbabelý, beštiálny a nehanebný postup kosovskej strany. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

    Znalci pomerov nevylučujú, že zadržanie Srbov súvisí s masovým útekom policajtov srbskej národnosti z kosovského policajného zboru, ku ktorému došlo údajne pod tlakom z Belehradu. Iba v pondelok oficiálne zdroje informovali, že kosovskú políciu opustilo takmer 30 príslušníkov srbského pôvodu.

    K opätovnej eskalácii napätia v srbsko-kosovských vzťahoch došlo v ten istý deň, keď sa v Londýne začala medzinárodná konferencia o približovaní krajín západného Balkánu k Európskej únii za účasti vedúcich činiteľov tohto medzinárodného spoločenstva, zainteresovaných štátov, ale napríklad aj nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

    Medzi ďalšie ústredné témy rokovania patrí zintenzívnenie spolupráce Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Kosova, Macedónska a Srbska v hospodárskej oblasti, ako aj rozšírenie a zlepšenie infraštruktúry či vyrovnanie sa s dôsledkami vojnových konfliktov v bývalej Juhoslávii z 90. rokov minulého storočia.

    - Reklama -