Srbská armáda je v pohotovosti. Prezident dostal od novinárov otázku: Požiadate Putina o vojenskú pomoc?

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin počas pracovného obeda s americkým prezidentom Donaldom Trumpom (Autor: TASR)

    Vučič v sobotu na stretnutí s novinármi uviedol, že Srbsko na najnovší vývoj v Kosove upozornilo veľvyslancov Ruska, USA a ďalších krajín. Uviedol, že 2. októbra sa osobne stretne s Putinom.

    Spresnil, že budú “hovoriť o všetkých otázkach dôležitých pre Srbsko” a “o všetkom, čo sa deje.” “Budeme ho prosiť o podporu na všetkých medzinárodných fórach, budeme prosiť o jeho radu. O tom niet nijakých pochybností,” vysvetlil Vučič.

    Na otázku novinárov, či bude – podobne ako svojho času sýrsky prezident Bašár Asad – žiadať Rusko a vojenskú pomoc, Vučič odpovedal, že urobí všetko pre to, aby v regióne zachoval mier.

    “Chcel by som, aby Srbsko – pri všetkej našej úcte a láske k Sýrii a jej národu – bolo pokojnou krajinou, krajinou s úspešnou ekonomikou, krajinou budúcnosti a ja urobím všetko (pre to), aby v nej bol mier”.  

    Ide o reakciu na prítomnosť asi šiestich desiatok príslušníkov kosovského policajného útvaru osobitého určenia na severe Kosova, kde zabezpečovali krátku návštevu kosovského prezidenta Hashima Thaciho na hrádzi jazera Gazivode.

    Vučič kvôli tomu v sobotu uviedol armádu do stavu najvyššej bojovej pohotovosti. Minister vnútra Nebojša Stefanovič učinil to isté v prípade srbskej polície.

    Vučič o spomínanom incidente informoval aj generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, dodala agentúra TASS.

    - Reklama -