Srbi chcú s nami spoločné cvičenia zamerané proti terorizmu a nelegálnej migrácii. Vieme, čo im na to povedal Gajdoš

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

    “Srbsko vnímame ako dôležitého a výnimočného partnera pre Slovenskú republiku v regióne západného Balkánu a očakávame, že po podpise tejto dohody sa naša spolupráca v oblasti obrany oživí,“ uviedol slovenský minister obrany Peter Gajdoš.

    Ozbrojené sily oboch krajín by mohli podľa neho kooperovať pri výcviku jednotiek, príprave zdravotného personálu či jednotiek vysielaných do mierových operácií. Šéf slovenského rezortu obrany zdôraznil, že SR bude aj naďalej pomáhať Srbskej republike pri integračných snahách tejto krajiny stať sa členom Európskej únie a pri rozvíjaní spolupráce v rámci partnerského programu s NATO.

    Gajdoš tiež vyzdvihol dobré vzťahy medzi našimi krajinami v misii UNFICYP na Cypre, kde príslušníci srbských ozbrojených síl pôsobia v slovenskom kontingente. „Vojaci Ozbrojených síl SR vždy oceňujú spoluprácu so srbskými kolegami,“ zdôraznil s tým, že ponuka na účasť príslušníkov srbských ozbrojených síl v medzinárodnom kurze pre štábnych dôstojníkov v Akadémii Ozbrojených síl SR je stále platná.

    Srbský minister potvrdil záujem o prehĺbenie spolupráce v oblastiach vzdelávania, výcviku, vojenského zdravotníctva a obranného priemyslu. “Verím, že na obidvoch stranách je záujem, aby sme spoluprácu konkretizovali,” povedal. V oblasti cvičení má srbská strana záujem o spoločné cvičenie zamerané proti hrozbe terorizmu, nelegálnej migrácie a podporuje spoluprácu spravodajských a bezpečnostných zložiek a spoluprácu pri budovaní spoločných bojových skupín.

    V rámci oficiálnej návštevy Slovenskej republiky sa Djordjevič stretol aj s predsedom Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Antonom Hrnkom.

    - Reklama -