Spustenie štátnych kryptomien môže pritiahnuť pozornosť, ale nemusí ich sprevádzať dôvera finančných trhov. Úspech je preto otázny, zhodujú sa analytici

    0
    Bitcoin, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Rok 2018 by mohol priniesť sprísňovanie podmienok na trhu kryptomien, ale aj spustenie prvej štátnej kryptomeny, očakáva analytik Across Private Investments Jakub Rosa. “Najviac sa hovorí o Estónsku, ale aj o Rusku, ktoré by mohlo prostredníctvom kryptorubľa obísť sankcie zo Západu, a o Venezuele, ktorá sa borí s ekonomickými problémami, keď hyperinflácia prakticky zdevastovala kúpnu silu domácej meny,” priblížil motiváciu jednotlivých krajín Rosa. 

    “Spustenie štátnych kryptomien v Rusku by rozhodne pritiahlo pozornosť. S dôverou to môže byt horšie,” zhodnotil analytik Next Finance Jiří Cihlář. “Všeobecne však trh s virtuálnymi menami v posledných týždňoch zažil toľko nepríjemných správ, že správa o štátnej virtuálnej mene môže byť niečo, čo aspoň čiastočne pomôže nálade na trhoch s virtuálnymi menami,” myslí si Cihlář.

    Slová štátna a kryptomena k sebe podľa Jaroslava Brychtu, analytika X-Trade Brokers, príliš nejdú, a preto nečaká, že v budúcnosti podobné projekty uspejú. “Pokiaľ si budú chcieť štáty založiť vlastnú menu, ktorú budú mať úplne pod kontrolou a ktorá bude len elektronická, stačí zrušiť hotovosť. Mohli to urobiť už dávno pred vznikom bitcoinu. Technológia blockchainu im v tomto ohľade príliš nových dodatočných výhod neponúka,” dodal Brychta.

    Virtuálna mena by podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa mohla znamenať výzvu pre bankový sektor, pretože by nebolo potrebné zriaďovanie účtov pre posielanie mien. “S tým súvisí aj úspora nákladov a zvýšenie rýchlosti transferov. Na druhej strane, otvorí sa množstvo príležitostí pre fintech sektor pri ponúkaní nových služieb a produktov,” podotkol Pánis.

    - Reklama -