Správy o tom, že vzťahy USA a Maďarska sa zhoršujú, sú falošné, tvrdí Orbán

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    “V zahraničných i maďarských médiách sa objavili falošné správy v súvislosti s Maďarskom. Ich cieľom je spôsobiť zmätok pred nadchádzajúcou budapeštianskou návštevou amerického ministra zahraničných vecí,” povedal Orbán.

    Predseda vlády zdôraznil, že Maďarsko je členom Severoatlantickej aliancie a spojencom USA. “O tom rozhodli v referende občania Maďarska,” dodal.

    “Cieľom maďarskej vlády je aj naďalej posilňovanie spojenectva so Spojenými štátmi, v tomto duchu sa pripravujeme na budapeštiansku návštevu pána ministra zahraničných vecí Michaela Richarda Pompea,” uviedol Orbán.

    Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v tejto súvislosti podčiarkol, že Maďarsko – ako členská krajina NATO – sa zúčastňuje svojimi vojakmi na misiách v Afganistane či Kosove, ale aj v Iraku na operáciách proti teroristickej organizácii Islamský štát. Poznamenal, že by bolo dobré, keby WSJ skončil s rozširovaním klamstiev o Maďarsku.

    Podľa nedeľňajšieho článku WSJ predseda maďarskej vlády v reakcii na požiadavku Spojených štátov pokračovať v tvrdšej línii vo vzťahu k Rusku a Číne uviedol, že chce, aby jeho krajina bola “neutrálna ako Rakúsko”.

    WSJ s odvolaním sa na zdroj vo vláde USA okrem iného napísal, že niektoré Orbánove vyjadrenia, ako aj nezhody medzi Washingtonom a Maďarskom – vrátane sťahovania Stredoeurópskej univerzity z Budapešti – vyvolali nové kolo diplomatických aktivít. Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo má v úmysle navštíviť na budúci mesiac Budapešť.

     

    - Reklama -