Správkyňa Hongkongu naďalej odmieta vyhovieť požiadavkám protestujúcich

    0
    Šéfka hongkonskej administratívy Carrie Lamová prichádza na tlačovú konferenciu v utorok 18. júna 2019. (Autor: TASR)

    Cez víkend zadržali príslušníci hongkonskej polície 86 ľudí vrátane 12-ročného chlapca. Opäť došlo k eskalácii situácie, keď príslušníci polície voči protestujúcim použili slzotvorný plyn i vodné delá. Padol i jeden varovný výstrel, keď menšiu skupinu policajtov obklopili protestujúci hádžuci tvrdé predmety. Pri incidente jeden policajt spadol na zem, pričom šiesti vytiahli pištole a jeden z nich strieľal do vzduchu, oznámila polícia.

    Lamová vo svojom prejave uviedla, že sa stretla so skupinou mladých ľudí. Zároveň však neprejavila ochotu uznať ich požiadavky a opäť vylúčila svoju rezignáciu. Podľa jej slov je totiž zodpovedné spraviť všetko, čo môže, aby bol v Hongkongu obnovený poriadok a vláda zákona.

    Na kritiku, že jej vláda protestujúcich ignoruje, uviedla: “Nie je to o nereagovaní. Ide o otázku odmietania ich požiadaviek”. “Chceme ukončiť chaotickú situáciu v Hongkongu,” citovala Lamovú agentúra Reuters. Šéfka hongkonskej správy dodala, že podľa jej názoru vláda nad protestmi kontrolu nestratila.

    Protesty v Hongkongu trvajú už tri mesiace. Prodemokratickí protestujúci žiadajú stiahnutie sporného zákona, ktorý by umožnil vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny, nezávislé vyšetrenie protestov v súvislosti s násilnými zásahmi polície, ako i to, aby sa protesty prestali nazývať “výtržnosťami”, aby boli zadržaní ľudia zbavení obvinení a aby sa začalo s reformou politiky.

     

    - Reklama -