Správa, ktorá učiteľom dvihne žlč. Po tejto informácii už protesty dokonca nevylučujú ani odborári

    0
    Štrajk učiteľov. (Autor: pk)

    “Situácia je taká, čo mňa prekvapilo, že návrh na navýšenie platov pre celú štátnu a verejnú správu na rok 2017 je vo výške predpokladanej inflácie, ktorá má byť 0,9 percenta,” uviedol Ondek s tým, že odborári takéto zvyšovanie platov odmietli. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) podľa Ondeka požaduje desaťpercentné navýšenie platov. Rokovania by mali pokračovať ešte tento týždeň.

    Školskí odborári pritom chceli ísť do rokovaní o kolektívnej zmluve s 25-percentným navýšením platov. To však neprešlo cez KOZ. “My sa nádejame, že tých 25 percent sa dá dosiahnuť istou korektúrou jednak z úrovne ministerstva školstva, hlavne u začínajúcich pedagógov. Dajme tomu ich preradením do vyššej platovej triedy so zachovaním šesťpercentného osobného príplatku, ktorý majú doteraz, ale tak, aby neboli ohrozené jednotlivé tarifné triedy a platové stupne u kolegov, ktorí majú viac rokov praxe,” dodal Ondek.

    Na základe dnešného výsledku rokovaní zvolávajú školskí odborári na štvrtok (29.9.) zasadnutie predsedníctva zväzu, ale aj všetkých signatárov deklarácie, ktorú prijali stavovské organizácie v školstve ešte vo februári tohto roku. “Budeme hovoriť o konkretizácii riešenia, čo ďalej so slovenským školstvom a čo ďalej urobíme, pokiaľ nedôjde k razantnému navýšeniu,” dodal Ondek s tým, že vylúčené nie sú ani protesty.

    - Reklama -