Správa dňa. Trump sa opäť vyšvihol do sedla. Prvýkrát od mája dostala jeho súperka poriadne studenú sprchu

    0
    Donald Trump a Hillary Clintonová. (Autor: TASR)

    ABC i Washington Post v správach o najnovšom stave svojho prieskumu uviedli, že obaja vedúci kandidáti majú nezvyčajnú takmer vyrovnanú podporu, ktorá sa udržiava na približne stabilnej úrovni. Odpovede respondentov z víkendu však naznačujú, že nadšenie stúpencov Clintonovej klesá, resp. nedosahuje úroveň entuziazmu prívržencov Trumpa. Výsledky prieskumu pre ABC/WP zverejňujú každý deň na základe odpovedí opýtaných z uplynulých štyroch dní.

    Iné prieskumy však naďalej pripisujú náskok Clintonovej. Prieskum agentúry Reuters a inštitútu Ipsos z rovnakého časového obdobia minulého týždňa napríklad ukázal, že Clintonovú by volilo 44 percent a Trumpa 39 percent pravdepodobných voličov. Rozdiel medzi nimi sa oproti minulému štvrtku znížil v tomto prieskume o jedno percento.

    Americké médiá dnes poukázali na to, že týždeň pred voľbami stále mnoho nasvedčuje víťazstvu Clintonovej – výsledok hlasovania 8. novembra je však vzhľadom na tesnejšie výsledky prieskumov a možným štatistickým odchýlkam menej istý než pred niekoľkými dňami, píše agentúra DPA.

    Rozhodujúci pritom nie je podiel hlasov, ale počet voliteľov, ktorý kandidáti získajú celkovo vo všetkých štátoch USA. Víťazný uchádzač potrebuje hlasy 270 voliteľov – a pri tomto ukazovateli je Clintonová podľa odhadov jasne vpredu, píše agentúra DPA.

    Internetový portál RealClearPolitics, ktorý prináša priemer všetkých prieskumov, pripisuje Clintonovej momentálne náskok o 2,2 percenta. Najviac viedla pred vyše dvoma týždňami na úrovni siedmich percent. Podľa tohto portálu má Clintonová istých 263 a Trump 164 voliteľov, pričom 111 ďalších ešte nemožno priradiť k žiadnemu kandidátovi.

    Blog Fivethirtyeight, ktorý sa zameriava na analýzu prieskumov, vyčísľuje pravdepodobnosť víťazstva Clintonovej na 73,6 percenta. Na blogu The Upshot denníka New York Times ide o 88 percent.

    Televízia ABC News okrem toho pripomenula, že preferencie týždeň pred voľbami nemusia predpovedať konečné výsledky. V roku 2012 napríklad Mitt Romney týždeň pred hlasovaním viedol v prieskumoch o jedno percento pred Barackom Obamom a v roku 2004 John Kerry o jedno percento pred Georgeom Bushom. Romney i Kerry napokon prehrali.


     

    - Reklama -