Spôsobujú hanbu po celom svete! Nicholsonová, Beblavý, Pollák, Galko, Žitňanská a ďalší takto reagujú na rozsudok o Mazurekovi

    0
    Na snímke uprostred už exposlanec parlamentu Milan Mazurek (ĽSNS) počas brífingu pred budovou Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý ho odsúdil za extrémistické trestné činy na peňažný trest vo výške 10.000 eur 3. septembra 2019. (Autor: TASR)

    „Prejavy extrémizmu a fašizmu sa v našej spoločnosti dlhodobo nadmieru tolerujú. Som presvedčený, že to môže byť dobrý signál aj do budúcna, že konečne sa prijalo takéto zásadné rozhodnutie,” reagoval v utorok Hrnčiar.

    Galko si myslí, že rozhodnutie súdu treba rešpektovať. „Takto je to nastavené. Nie som veľkým zástancom represií za vyjadrenie názoru. Na druhej strane, aj my by sme si ako poslanci mali uvedomovať, čo môžeme povedať a čo už nie. Čo je v rozpore nielen s dobrými mravmi, ale aj so zákonom,” odpovedal na otázky novinárov s tým, že Mazurekovi môže aj táto situácia priniesť voličské hlasy.

    Podľa europoslanca a bývalého splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO) rozsudok potvrdil, že ĽSNS je extrémistická strana.

    „Nenávisť nemôžeme v žiadnom prípade tolerovať nikomu ani poslancom Národnej rady. Vyhlásenia členov Kotlebovej ĽSNS, ako aj ich skutky nám spôsobujú hanbu po celom svete,” uviedol pre TASR Pollák.

    Na sociálnej sieti Pollák vyzval na zdieľanie informácie o verdikte pre Mazureka so slovami: „Upozorňoval som na to dávno. Kotlebovci sú fašisti. Stala sa veľká vec. Mazurek príde o mandát. Toto je prvá lastovička spravodlivosti. Treba bojovať, nie je to stratené.”

    „Je smutné, že sme mali v parlamente poslanca, ktorý nemá problém hanobiť národ, rasu a presvedčenie,” napísala na sociálnej sieti exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

     
    Rozsudok, ktorý bol vynesený vníma Žitňanská pozitívne. 
     
    “Je dobré, že sa objavil rozsudok, ktorý nebol vedený formalistickou snahou sudcu vyhnúť sa zodpovednosti za svoje rozhodnutie. Nastavili sme pravidlá a je treba ich dodržiavať. Len tak si viac a viac ľudí uvedomí, že rasistické prejavy nie sú v demokratickej spoločnosti prípustné a že za ne nasleduje spravodlivý trest,” dodala Žitňanská.
     
    Na verdikt reagoval aj vládny splnomocnenec pre rómske komunity a podpredseda Mosta Ábel Ravasz. To, že Mazurek v parlamente ako poslanec skončil, hodnotí ako dobrú správu pre Slovensko.
     
    „Je neakceptovateľné, aby poslanec parlamentu šíril nenávisť, spochybňoval holokaust, aby sa vyjadroval na adresu menšín v našej krajine takým spôsobom, ako to v minulosti opakovane robil Milan Mazurek,” napísal vo svojom statuse Ravasz.
     
     
    “To, že dnes súd potvrdil jeho vinu za šírenie rasistických rečí, ako aj to, že jeho pôsobenie v našom parlamente končí, považujem za dobrú správu pre Slovensko,” uzavrel vládny splnomocnenec.
     
    „Nech je tento rozsudok mementom pre všetkých, ktorí propagujú fašizmus, hanobia ostatné rasy a národy, šíria rasizmus a popierajú holokaust. Nič z toho nesmie byť na Slovensku tolerované,” uviedla v reakcii na rozsudok europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.
     
     
    Zároveň pripomenula, že “zákony musia platiť pre každého bez výnimky”.
     
     
    Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko venovala reakcii na rozsudok obsiahly status. Na sociálnej sieti jej politička Irena Bihariová uviedla, že ide o dôležitý moment pre Slovensko.
     
    „Ukazuje sa, že veci môžu fungovať, ak správne nastavíme inštitúcie a necháme v nich konať čestných a kompetentných ľudí,” napísala Bihariová, ktorá ocenila prácu príslušných orgánov.
     
    „Treba nahlas oceniť prácu statočných vyšetrovateľov z Protiteroristickej a protiextrémistickej jednotky NAKA, prácu špeciálneho prokurátora a v neposlednom rade sudcov Špecializovaného trestného súdu.”
     
     
    “Proti šíreniu rasizmu a nenávisti musíme rázne zakročiť. Obzvlášť, ak ide o politika,” reagoval na sociálnej sieti nezaradený poslanec a šéf strany Spolu Miroslav Beblavý, ktorý však zároveň upozorňuje na prieskum o učiteľoch, podľa ktorého pedagógovia odporúčajú svojim žiakom konšpiračné médiá. “Slovensko vyhralo bitku, prehráva vojnu,” zhodnotil Beblavý.

     
     
    Je to veľmi unikátna situácia, ktorá sa ešte v histórii SR a slovenského parlamentu nestala,” reagoval na rozsudok riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Tomáš Kostelník.

    O svoj mandát Mazurek prišiel v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia. Na jeho miesto nastúpi do klubu ĽSNS Milan Špánik.

    Mazureka odsúdil v utorok trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR za extrémistické trestné činy na peňažný trest 10 000 eur.

    NS SR sprísnil na svojom verejnom zasadnutí minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, čo sa týka sumy peňažného trestu. Verdikt je právoplatný.

    Autor: TASR/Redakcia

    - Reklama -