Sporia sa o islame. Český kňaz Halík ostro zaútočil na kardinála Duku

    0
    Kňaz Tomáš Halík (Autor: Hans Štembera)

    Podľa Halíka nie je stredoeurópsky región stále pripravený na demokraciu. Mne sa zdá, že ľudia si tu predstavovali, že po páde komunizmu budú prizvaní k tomu bohato prestretému stolu západnej spoločnosti. Ale neuvedomili si, že sloboda je jednoducho spojená so zodpovednosťou a s veľkými nárokmi. Ideológia, že všetko zariadi neviditeľná ruka, sa ukázala ako falošná: iba otvorila dvierka neviditeľnej ruke korupcie. Stále nedostatočná právna kultúra je ďalší dôsledok tejto naivnej dôvery vo všemoc ekonómie,“ uviedol Halík.

    Podľa jeho názoru mnohým prekáža EÚ predovšetkým preto, že nás tlačí k rešpektovaniu určitých právnych pravidiel. Všimnite si, aký typ ľudí fascinuje Čína a Rusko, krajiny bez právnej kultúry, kde sa kombinujú zlé prvky postkomunistickej totality a divokého kapitalizmu. A všimnite si, kto sa takýmito ľuďmi obklopuje,“ podotkol.

    Medzi Halíkom a Dukom to vraj iskrí

    Halík priznal, že medzi ním a kardinálom Dukom to v poslednom čase trochu zaiskriloJeho ústretovosť k Zemanovi, omše v Lánoch, v Mynářových Osvětimanoch, jeho názory na utečeneckú krízu, kritika pápeža Františka – to všetko popudilo nielen mňa, ale nakoniec aj rad ľudí v cirkvi,“ menoval Halík to, čo mu na Dukovi prekáža.

    Duka podľa neho stráca v spoločnosti vierohodnosť, a to vraj oslabuje aj vierohodnosť cirkvi, ktorú oficiálne reprezentuje. Ja cítim morálnu povinnosť ukázať, že je možná aj iná podoba cirkvi, že ľudia, ktorých kardinálov štýl odrádza, cirkev opúšťať nemusia,“ uviedol.

    - Reklama -