Spor medzi lekárnikmi a VšZP sa skončil

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Nový návrh zmluvy, ktorý v najbližších dňoch bude lekárňam doručený zo strany VšZP, SLeK odporúča podpísať. Všetci poskytovatelia lekárenskej starostlivosti tak budú mať od 1. júna 2019 rovnaké zmluvné podmienky,” uviedli zástupcovia SLeK.

    Komora pritom predtým návrh zmluvy, ktorý jej poslala VšZP, podpísať odmietala.

    Lekárnici tvrdili, že štátna zdravotná poisťovňa požaduje v rozpore so zákonom o liekoch pri nepodpísaných elektronických predpisoch ich papierovú formu, čím predlžuje splatnosť faktúr a komplikuje situáciu okolo elektronického zdravotníctva. 

    VšZP argumentovala tým, že návrh zmluvy je nielen v súlade s legislatívou, ale lekárne chráni.

    Súčasťou návrhu novej zmluvy sa tak v porovnaní s pôvodne predloženou zmluvou stanú napríklad vypustenie povinnosti farmaceuta kontrolovať splnenie preskripčných a indikačných obmedzení a overovať zmluvný vzťah predpisujúceho lekára či vypustenie povinnosti farmaceuta skúmať, či lekársky predpis alebo poukaz, ktoré vyžadujú predchádzajúci súhlas poisťovne, tento predchádzajúci súhlas aj skutočne má a ďalšie.

    K ďalším rokovaniam s VšZP by malo dôjsť v jesenných mesiacoch.

    Diskutovať by mali zástupcovia oboch strán najmä o technických detailoch vykazovania lekárenskej starostlivosti, o otázkách splatnosti faktúr a rozvojových podnetoch SLeK zameraných na zvyšovanie kvality a efektivity poskytovanej lekárenskej starostlivosti, ako aj eliminácie nekalých javov ako napríklad výdaj liekov v ambulanciách lekárov.

    - Reklama -