Spomienky Jozefa Banáša: Za socializmu si boli ľudia bližší

    0
    Jozef Banáš. (Autor: pk)

    Nostalgia. Aj týmto slovom by sa dal opísať komentár Jozefa Banáša o časoch socializmu. Spomína, ako sa v ich obývačke prvýkrát objavil televízor a počas športových prenosov žila hokejom či futbalom celá bytovka. „Tešili sme sa i smútili spoločne, otcovia od smútku z inkasovaného gólu či od radosti z gólu streleného, popíjali vínko, ktoré vždy niektorý zo susedov priniesol. Zvyčajne však vínko priniesli viacerí. Stávalo sa, že sa oslava niektorých víťazstiev pretiahla do neskorých večerných hodín. Občas prišli aj naše mamy a spočiatku sa nevinne vyzerajúci prenos, trebárs zo spartakiády, zmenil na upevňovanie susedských vzťahov,“ spomína expolitik.

    Nezabudol tiež aj na ďalšie prejavy vzorného susedského spolunažívania. Zaspomínal na otcov polievajúcich v zime dvory a so svojimi ratolesťami sa tak tvárili, že ide o profesionálne klziská či požičiavanie si drobností medzi rodinami, ako sú napríklad vajíčka alebo pár drobných pred výplatou.

    „Dnes si už vajíčka nepožičiavame, prestávame sa zdraviť, vlastne ani niet koho, pretože netušíme, kto je v paneláku naším susedom. Zídeme výťahom do garáže, nastúpime do auta a odchádzame do práce. Občas si doprajeme stretnutie s priateľmi v kaviarni, kde si nasadíme slúchadlá, vytiahneme laptop alebo vybavujeme súrne telefonáty a esemesky. Posedíme s priateľkou či priateľom, ktorý počas stretnutia rovnako vybavuje esemesky,“ porovnáva Banáš.   

    - Reklama -