Spolu predstavila program pre vyššie mzdy, nižšie dane a menej byrokracie

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    “Je dôležité pripraviť sa na budúcnosť, je dôležité mať jasné opatrenia na to, aby sa Slovensko pohlo dopredu,” uviedol na piatkovej tlačovej konferencii pred Národnou radou (NR) SR šéf Spolu Miroslav Beblavý. 

    Strana preto predstavila svoju programovú kapitolu Dane a podnikateľské prostredie. Program v tejto oblasti zhrnula do troch bodov: vyššie mzdy, nižšie dane a menej byrokracie. “Dávame ho na verejnú diskusiu, je to pracovná verzia,” dodal Beblavý.

    Na tejto programovej kapitole pracovala podľa neho približne polroka skupina odborníkov pod vedením expertky strany na túto tému Jaroslavy Lukačovičovej. Verejnosť môže tento návrh pripomienkovať do 15. júla tohto roka. 

    Strana navrhuje napríklad nový model minimálnej mzdy. “Chceme, aby bola naviazaná na priemernú mzdu, chceme, aby každý rok zadefinovala presne, akým spôsobom sa bude zvyšovať nezdaniteľná časť základu dane pre zamestnancov, a rovnako, akým spôsobom sa bude zvyšovať odpočítateľná položka na zdravotné poistenie,” opísala Lukačovičová.

    Okrem iného tiež strana navrhuje nulovú daň na investície pre firmy, ktoré sa rozhodnú, že celý svoj zisk investujú naspäť do firmy a nevyplatia si z neho podiely. “Prijatím takéhoto opatrenia by sme rozhýbali ekonomiku investíciami a nemuseli by sme sa spoliehať len na tie zahraničné,” dodala Lukačovičová.

    Spolu chce tiež zlepšiť podnikateľské prostredie. “Chceme zmeniť systém pokút a sankcií, ktorý je v dnešnej dobe veľmi nemotivujúci a podnikatelia a zamestnávatelia sa často pýtajú, či sa tu vôbec oplatí podnikať a zamestnávať,” doplnila. 

    Tento systém chce strana zmeniť tak, aby sa pri kontrolách a pokutách zo strany Inšpektorátu práce, Slovenskej obchodnej inšpekcie či Úradu verejného zdravotníctva pri menej závažných porušeniach zákona neudeľovala hneď pokuta, ale dalo by sa upozornenie a až následne pri ďalšom porušení by nasledovala pokuta. Týkalo by sa to napríklad porušení, ako sú chyby v predloženej dokumentácii či chýbajúca tabuľka na dverách a podobne.

    - Reklama -