Spoločné vojenské cvičenie Ruska a USA v Sýrii? Rusi tvrdia áno, Američania hovoria o teste

    0
    Ruská stíhačka v akcii. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Americký Pentagón tesné priblíženie sa stíhačiek bagatelizoval, označil ho za trojminútový test nových bezpečnostných protokolov a poprel, že by išlo o spoločné vojenské cvičenie.

    Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že ruské a americké letectvo absolvovali dnes v Sýrii spoločné vojenské cvičenie, ktoré má zabrániť nebezpečným stretnutiam ich lietadiel.

    “Bolo to spoločné cvičenie s leteckými posádkami a pozemnými silami z ruských a amerických vzdušných síl,” citoval Reuters ruského generála Andreja Kartapolova. Podľa jeho slov ruské a koaličné stíhačky skúšali v osobitnej zóne vzájomné priblíženie sa na minimálnu vzdialenosť troch leteckých míľ (5556 metrov). Dodal, že posádky si vyskúšali komunikáciu v anglickom i ruskom jazyku.

    Kartapolov tiež povedal, že Rusko a Izrael, ktorý so Sýriou susedí, sa priebežne informujú o situácii v sýrskom vzdušnom priestore.
    Nebo nad Sýriou je čoraz plnšie, odkedy sa Rusko 30. septembra pripojilo k sýrskemu letectvu a pomáha mu pri bombardovaní povstaleckých cieľov, zatiaľ čo Američanmi vedená koalícia vedie separátnu leteckú operáciu v občianskej vojne v Sýrii.

    - Reklama -