Spojme sa v boli proti ISIS s Ruskom, Izraelom, Saudskou Arábiou, Iránom či Tureckom. Je tu však jeden problém. Ktorý? Prezradí ho europoslanec Štefanec

    0
    Europoslanec Ivan Štefanec. (Autor: SITA)

    Ako poslanec EP dodal, myslí si, že ruským záujmom je podporovať sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada a nebojovať proti ISIS. „Veď viac bojujú proti povstalcom, ktorí nie sú nebezpeční,“ poznamenal Štefanec a dodal, že podľa neho treba rokovať aj s Izraelom, Saudskou Arábiou, Iránom či Tureckom, ktorí majú na boji proti tzv. Islamskému štátu podobný záujem. Dôvodom, prečo je podľa europoslanca potrebné spojiť sa s Ruskom v tejto otázke, je, že bez vyriešenia situácie v Sýrii nezastavíme migračnú a utečeneckú krízu, ktorej Európa čelí.

    Štefanec ale priznal, že spojenie Európskej únie a Ruska v boji proti ISIS by ruská strana mohla pochopiť tak, že EÚ zabudla na konflikt na Ukrajine. „To pripúšťam, že to môže byť ruské vnímanie, ale rozhodne to nemôže byť európske vnímanie,“ skonštatoval Štefanec. Práve európske vnímanie je podľa Štefanca založené na hodnotách ako dodržiavanie medzinárodného práva a zmlúv, ktoré platia.

    Podľa poslanca EP majú aj štáty v rámci EÚ konflikty, ale riešia ich mierovou cestou. „V tom je najväčší prínos európskej spolupráce a integrácie, že konflikty riešime mierovo a nie tak, že Rusko obsadí časť Ukrajiny,“ uviedol Štefanec s tým, že tomu, kto rieši konflikty vojensky, EÚ musí dať najavo, že bude principiálna.


     

    - Reklama -