Spojí sa CDU s AfD? Niektorí kresťanskí demokrati Merkelovej si to vedia predstaviť

    0
    Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová pred stretnutím lídrov kresťansko-demokratickej únie (CDU) v Berlíne 28. októbra 2019. (Autor: TASR)

    Zatiaľ čo CDU naďalej vylučuje vytvorenie koalície s AfD a so stranou Ľavica, 17 členov konzervatívneho krídla CDU v spoločnom liste vyzvalo svoju stranu, aby rokovala “so všetkými demokraticky zvolenými stranami v durínskom parlamente”.

    Signatármi listu sú podľa denníka Ostthüringer Zeitung prívrženci politika CDU Michaela Heyma, ktorý minulý týždeň vyhlásil, že koalícia medzi AfD, CDU a Slobodnou demokratickou stranou (FDP) by sa mala zvažovať ako jedna z možností.

    Postoj členov CDU kritizovala aj Ústredná rada Židov

    Jeho stanovisko viedlo k tomu, že viacerí politici CDU žiadali jeho vylúčenie zo strany.

    Lars Klingbeil zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) vyzval na Twitteri predsedníčku CDU Annegret Krampovú-Karrenbauerovú, aby zakročila proti iniciatíve poslancov z radov CDU viesť rozhovory s AfD.

    Postoj členov CDU kritizovala aj Ústredná rada Židov v Nemecku (ZdJ).

    “Lokálni politici CDU v Durínsku, ktorí chcú byť prístupní rozhovorom s AfD, konajú nezodpovedne. Prispievajú totiž k tomu, že AfD sa takto stáva spoločensky akceptovateľnou,” povedal pre denník Tagesspiegel predseda ZdJ Josef Schuster.

    Krajinské voľby v Durínsku sa konali 27. októbra a AfD v nich skončila na druhom mieste so ziskom 23,4 percenta hlasov za víťaznou stranou Ľavica (Die Linke), ktorá dosiahla zisk 31 percent hlasov.

    V Durínsku CDU už nedostáva najviac hlasov 

    Kresťanskí demokrati nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa umiestnili až na treťom mieste so ziskom 21,8 percenta hlasov. V Durínsku pritom od roku 1990 dostávali najviac hlasov.

    Prepad z 33,5 percenta spred piatich rokov je najhorším výsledkom CDU v tejto spolkovej krajine.

    - Reklama -