Spojené štáty sa usilujú o zmenu režimu v Iráne, spochybňujú legitímnosť islamskej republiky, tvrdí iránsky prezident Rúhání

    0
    Hasan Rúhání (Autor: TASR)

    Rúhaní v prejave vysielanom v štátnej televízii pri príležitosti začiatku akademického roka na Teheránskej univerzite podľa agentúry Reuters povedal, že práve oslabovanie legitimity umožňuje zmeny režimu.

    Medzi USA a Iránom sa zvýšilo napätie po tom, ako americký prezident Donald Trump v máji odstúpil od dohody o iránskom jadrovom programe, ktorú dosiahli veľmoci s Teheránom v roku 2015, a začal v auguste voči islamskej republike obnovovať sankcie.

    Ďalšie sankčné opatrenia zamerané proti iránskemu ropnému sektoru plánujú Spojené štáty uvaliť 4. novembra. Washington bude v tejto súvislosti naliehať na iné krajiny, aby zastavili dovoz iránskej ropy, čím by Teherán prišiel o kľúčový zdroj príjmov.

    Rúhání v nedeľňajšom vystúpení vyhlásil, že tieto sankcie “nebudú mať nijaký účinok”, pretože USA podľa neho “už urobili všetko, čo chceli”. Dodal, že Irán prekoná sankcie svojou “jednotou a integritou”, citovala ho agentúra AP.

    Irán v posledných mesiacoch zápasí s ekonomickou krízou, počas ktorej jeho mena klesla na historické minimá a v krajine dochádza k sporadickým protestom.

     

    - Reklama -