Spojené štáty otvorili svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme

    0
    Veľvyslanectvo Spojených štátov sa 14, mája 2018 oficiálne presunulo z Tel Avivu do Jeruzalema. (Autor: TASR)

     Hostí na slávnostnej ceremónii privítal americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman. Medzi prítomnými boli aj poradcovia prezidenta USA Donalda Trumpa – Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou – a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

    Americký minister financií Steven Mnuchin spolu s Ivankou Trumpovou slávnostne odhalili tabuľu veľvyslanectva, čím sa americká ambasáda oficiálne presťahovala z Tel Avivu do Jeruzalema. “Vítame vás oficiálne a po prvý raz na veľvyslanectve Spojených štátov tu v Jeruzaleme, hlavnom meste Izraela,” povedala Ivanka Trumpová, dcéra amerického prezidenta.

    Proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme protestovali v pondelok desaťtisíce Palestínčanov. Najmenej 41 z nich prišlo o život v dôsledku streľby izraelskej armády na hranici s pásmom Gazy. Ďalších 1700 osôb utrpelo zranenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

    Podľa izraelskej armády boli traja Palestínčania zabití, keď sa snažili umiestniť pri pohraničnom plote výbušné zariadenie. Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35.000 Palestínčanov, uviedla armáda s tým, že demonštranti hádzali na vojakov zápalné bomby, kamene a iné predmety.

    Izrael varoval obyvateľov pásma Gazy, aby sa počas plánovaných hromadných protestov nepribližovali k izraelským hraniciam, lebo tým môžu ohroziť svoje zdravie alebo život.

    Od 30. marca, keď sa demonštrácie namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy začali, prišlo o život už viac ako 90 ľudí, uviedla televízna stanica CNN s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva v Gaze.

    - Reklama -