Spojené štáty a NATO sa v Atlantiku pripravujú na Rusov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Nové napätie a ráznu reakciu USA vzbudilo Rusko, keď zvýšilo počet svojich vojenských lodí, ktoré hliadkujú v Baltickom mori, na severe Atlantiku aj v arktických vodách. 

    Stále je potrebné posilňovať obranu štátov Aliancie

    Pravdou však zostáva, že napriek väčšiemu počtu ruských námorných síl v oblasti, nie je situácia podľa Severoatlantickej aliancie ani zďaleka taká vážna, ako bola počas studenej vojny, keď mala Moskva v regióne viac vojenských plavidiel. 
     
    Ruská ekonomika na tom nie je najlepšie a náklady na obranu Moskva okresala o 20 percent, ale český generál a predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel sa začiatkom mája vyjadril, že je napriek tomu stále potrebné posilňovať obranu štátov Aliancie. 
     
    Ruské vojenské možnosti, konvenčné aj jadrové, sú značné a my jednoducho nemôžeme zatvárať oči pred narastajúcimi obrannými možnosťami (Ruska) vo všetkých oblastiach. Preto musíme reagovať,” zdôvodnil generál Pavel postup Aliancie. 
     
    Podľa aktuálneho plánu zriadia Spojené štáty nové veliteľské stredisko NATO pre oblasť Atlantiku v Norfolku v americkom štáte Virginia. 

    Asertívne Rusko

    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ešte vo februári povedal: Vidíme oveľa asertívnejšie Rusko. Rusko, ktoré roky vo veľkom investovalo do svojich vojenských kapacít a modernizovalo ich. Rusko, ktoré skúša nielen konvečný, ale aj jadrový arzenál.”
     
    Stoltenberg začiatkom tohto roka uviedol, že nové Atlantické veliteľstvo NATO bude dôležité, aby boli spojenci schopní reagovať v prípade potreby. Ne tento účel má vzniknúť aj nové logistické centrum Aliancie v Európe. Pravdepodobne to bude v Nemecku, ktoré sa pre tento projekt ponúklo. Berlín navrhuje, aby sa novým strategickým sídlom zásobovania NATO stalo mesto Ulm. 
     
    Centrum zásobovania Severoatlantickej aliancie v Nemecku má byť pripravené odpovedať na také prípady, akým bola anexia Krymu Ruskom či vypuknutie konfliktu na východe Ukrajiny, v ktorom za štyri roky jeho trvania prišlo o život vyše 10-tisíc ľudí vrátane dvetisíc civilistov a dodnes sa objavujú boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou vyslanou Kyjevom.  

    Reaktivácia flotily

    V rovnakom čase, ako sa začalo hovoriť o novom veliteľstve a európskom logistickom centre NATO, sa USA rozhodli znova aktivovať svoju druhú námornú flotilu. Jej opätovné zapojenie do aktívnej služby je podľa amerických médií nielen súčasťou prípravy USA na prípadný konflikt, ale má slúžiť aj ako bezpečnostné opatrenie pre lode plaviace sa v tejto oblasti. 
     
    Druhú flotilu amerického námorníctva deaktivovali v septembri 2011 po 65 rokoch. V tom čase išlo o krok, ku ktorému došlo v rámci šetrenia financií a zmien v organizačnej štruktúre námorných síl. Teraz však Washington pristúpil k opätovnej aktivácii druhej flotily, aby strážila východné pobrežie USA a oblasť na severe Atlantiku. 
     
    Naša Národná obranná stratégia jasne ukazuje, že sme naspäť v ére veľkých mocenských sporov, v ktorých je  bezpečnostné prostredie stále komplexnejšie a predstavuje väčšie výzvy,” uviedol v oficiálnom stanovisku admirál John Richardson, ktorý šéfuje operáciám amerického námorníctva. 
     
    Velenie druhej flotily amerického námorníctva má začať opätovne fungovať od 1. júla a má mať na starosti monitorovanie východného pobrežia USA a severného Atlantiku. Bude zodpovedné aj za námorné operácie v oblasti. 
     
    Nejde však o žiadne masívne námorné vojsko, ako by sa mohlo zdať. Veliteľstvo druhej námornej flotily bude riadiť 11 dôstojníkov a štyria zamestnanci. V prípade potreby je však Pentagón pripravený zvýšiť počet zamestnancov až na 250. 
     
     
    - Reklama -