Spláchne Trump Obamove reformy do zabudnutia? Jeho strana ovláda celý Kongers

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Ako dnes informovala agentúra AP, podľa predbežných neúplných výsledkov republikáni v Snemovni reprezentantov obsadia najmenej 233 kresiel, čo im stačí, aby ho mali pod kontrolou. Podľa AP je už isté, že republikáni si udržali kontrolu aj nad Senátom.

    Republikáni postavili svoju predvolebnú kampaň aj na tom, že sa vyhli citlivej téme, akou je imigračná reforma, ale kritizovali program zdravotného poistenia, známy ako Obamacare, snahy o kontrolu predaja zbraní a regulácie v oblasti životného prostredia a financií.

    Republikánmi ovládnutý Kongres bude od januára spolupracovať s  republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý vo voľbách porazil kandidátku demokratov Hillary Clintonovú.

    Očakáva sa, že predsedom Senátu bude najbližšie dva roky naďalej doterajší vodca republikánskej väčšiny Mitch McConnell. Doterajší šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan zrejme v januári zvedie boj o svoje znovuzvolenie. Ryan už medzičasom zablahoželal Trumpovi k volebnému víťazstvu a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu s ním.

    - Reklama -