Spisovateľ Viewegh pobúril niektorých ľudí svojím príspevkom na tému kampaň Me Too. A teraz vec posunul

    0
    Spisovateľ Michal Viewegh (Autor: TASR)

    Michal Viewegh dokázal predať desaťtisíce kníh a zaradil sa medzi spisovateľov, ktorí si svojím písaním zarábajú na živobytie. Keby sa mal vrátiť k učeniu na škole, bol by to pre neho katastrofický scenár. Tak sa aspoň vyjadril pre server Aktuálně.cz. V rámci rozhovoru poukázal aj na to, že sa rozhodol písať články do Lidových novín (LN) a baví ho to, hoci si je vedomý, že nie každý musí s jeho názormi súhlasiť.

    Do skupín kontroverzných textov patril ten, v ktorom sa Viewegh vymedzil proti kampani Me Too. V rámci tejto kampane sa ozývajú ženy, ktoré čelili sexuálnemu obťažovaniu. A to aj pred dvadsiatimi či štyridsiatimi rokmi. Ozvala sa tiež dáma, ktorá vyhlásila, že ju pred mnohými rokmi sexuálne obťažoval Brett Kavanaugh – sudca Najvyššieho súdu USA. Viewegh v článku napísal, že je rád, že sa narodil v krajine, kde sa mohol svojich rovesníčok dotýkať.

    Svojím textom vyvolal rozruch. V rozhovore pre server Aktuálně.cz hovorí priamo o hystérii. „Keď teraz vidím tú šialenú hystériu, tak by som v ňom asi viac zdôraznil tú nadsádzku. Hovoríme však, preboha, o fejtóne, čo je žáner na pomedzí literárnej fikcie a žurnalistiky. Nie je to predsa moja úvaha alebo esej o znásilnení, ale humoristický fejtón! Navyše som reagoval na veci, ktoré naozaj bijú do očí. Tá dáma mlčala tridsať rokov a ozve sa až vo chvíli, keď údajný násilník kandiduje na funkciu sudcu najvyššieho súdu. To fakt smrdí, nech sa na mňa nikto nehnevá,“ vyhlásil Viewegh.

    Dôrazne odmieta, že by zľahčoval zločin znásilnenia. „To je číra demagógia. Úplný nezmysel! V živote by som si nedovolil zľahčovať taký odporný zločin, ako je znásilnenie, nieto jeho obete,“ zdôraznil.

    To však podľa Viewegha nič nemení na tom, že dáma, ktorá sa postavila proti súčasnému členovi najvyššieho súdu, sa zachovala ako hysterka. Vidí to tak, že na strednej škole išla žena, vtedy dievčina, na žúr a tam sa ju údajne jeden chlapec pokúšal vyzliecť a druhý na nich opilecky skákal. Viewegh si vraj znásilnenie predstavuje inak.

    Následne dodal, že si je vedomý, že ani v Česku si nie sú ženy a muži vždy rovní, a ako spisovateľ sa zasadzoval o rovnosť oboch pohlaví. Ale nemá vraj rád, keď sa veci ženú do extrémizmu. Platí to aj o feminizme. Proti extrémizmu sa vraj bude vymedzovať vždy.

    Pár slov poznamenal aj na adresu Andreja Babiša. Vraj ho netrápi, že noviny spadajú do trustového fondu premiéra. Písal do LN už predtým, než ich Babiš kúpil. A teraz v tom rád pokračuje. A so žiadnymi cenzorskými zásahmi sa vraj zatiaľ nestretol. Aj keď zatiaľ nepísal nič kritické o Babišovi.

    Celý rozhovor nájdete na webe Aktuálně.cz.

     

    - Reklama -