Spávanie s mobilom môže spôsobiť rakovinu, varuje americký úrad

    0
    Mobilný telefón. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Kalifornské ministerstvo zdravotníctva nedávno varovalo občanov, že na to, aby znížili vystavenie sa žiareniu a zdravotné riziká, musia mať svoje mobilné telefóny v istej vzdialenosti od tela. Štát Kalifornia uverejnil usmernenia na zníženie vystavenia sa žiareniu mobilných telefónov minulý týždeň, keď sa objavili dôkazy o tom, že používanie mobilných telefónov môže súvisieť s problémami rakoviny, pozornosti, duševného a reprodukčného zdravia, informuje Daily Mail.

    Mobilné telefóny prenášajú informácie pomocou nízkofrekvenčných rádiových signálov, ktoré nás môžu vystaviť nezdravému žiareniu, najmä pri prenose alebo sťahovaní veľkých súborov. Podľa tlačovej správy ministerstva existuje dostatok štúdií, ktoré sú dôvodom na opatrnosť, najmä v súvislosti s deťmi. Celoštátne oznámenie prichádza po tom, ako niekoľko miest vrátane Berkeley a San Francisca vydalo miestne upozornenia, že ich občania by mali udržiavať istú vzdialenosť medzi telefónmi a svojím telom.

    Množstvo ohrození

    Mobilné telefóny používajú na prenos informácií rádiové vlny a výskum naznačuje, že časté vystavovanie sa mobilným telefónom zblízka môže stačiť na to, aby nás ohrozili. „Umiestniť telefón priamo na tele nikdy nebol dobrý nápad,“ tvrdí doktorka Devra Davisová z Environmental Health Trust. „Väčšina ľudí netuší, že v telefóne majú jasné varovanie, aby držali telefón od tela,“ hovorí.

    Väčšina rodičov o týchto varovaniach nevie a neobmedzuje vystavenie detí telefónom. Kalifornská smernica uvádza, že rádiové vlny môžu ľahšie preniknúť do detskej mozgovej hmoty ako v prípade dospelých. Expozícia môže byť tiež škodlivejšia a má dlhotrvajúce účinky na vyvíjajúci sa mozog. Štúdie preukázali, že vystavenie sa mobilnému telefónu môže spôsobiť nádory v mozgu alebo ušiach, keď sú často v kontakte so zariadením.

    Hoci výskumu o účinkoch tohto žiarenia na deti je pomerne málo, mnohí psychológovia už varovali, že používanie mobilných telefónov môže byť spojené s horšou pozornosťou, oslabeným duševným zdravím a spánkom dospievajúcich.

    Žiarenie niekoľkokrát presahuje normy

    Týždeň predtým Francúzsko zakázalo mobilné telefóny na základných a stredných školách. Hoci zákaz bol zameraný predovšetkým na duševné zdravie, zožal pochvalu od odborníkov, ktorí sa obávajú ožiarenia. Táto krajina bola aj v popredí výskumu o fyzikálnych zdravotných účinkoch expozície mobilných telefónov. „Francúzi testovali telefóny tak, ako sa používajú,“ teda dotýkali sa tela, „a vystavenie sa rádiovému žiareniu štyrikrát presahuje francúzske normy. Keď to aplikujeme na americké normy, je to asi sedemnásobok odporúčanej úrovne,“ povedala doktorka Davisová.

    Iný výskum preukázal silnú súvislosť medzi rádiovými vlnami a počtom a kvalitou spermií. Štúdie vo viacerých krajinách ukazujú, že muži, ktorí majú telefón vo vreckách najdlhšie, majú najnižší počet spermií a sú aj najviac poškodené, hovorí Davisová a dodáva, že mnoho ľudí má telefón vo vrecku celé hodiny, pričom hlavne v lete v tenšom oblečení bude expozícia oveľa väčšia. Mobilné telefóny pritom používajú slabé signály, ale čo sa týka biologického efektu, škodí ich nepravidelná povaha.

    Kalifornské pokyny na používanie mobilov vysvetľujú, že najnebezpečnejšie je vystaviť sa žiareniu mobilu, keď dochádza k nárastu energie rádiových vĺn. Je to vtedy, keď technológia v podstate musí pracovať silnejšie na prenose informácií. Štát varuje pred blízkym kontaktom, keď telefóny majú veľmi slabý signál (dve paličky a menej), keď ste v idúcom aute alebo ak sa pokúšate prijímať alebo odosielať veľké množstvo dát streamingom alebo sťahovaním. Kalifornčania by mali používať slúchadlá, spať s telefónmi v istej vzdialenosti (nie pod vankúšmi alebo na nočných stoloch) a nosiť ich v taške namiesto vo vrecku alebo na opasku.

    Ako používať mobil

    – Použite hlasitý odposluch alebo náhlavnú súpravu, aby ste sa vyhli priamemu kontaktu s ušami a hlavou.

    – Slúchadlá s mikrofónom tiež uvoľňujú malé množstvo rádiových vĺn, takže ich noste iba vtedy, keď telefonujete.

    – Ak je to možné, použite textové správy namiesto telefonovania.

    – Neprenášajte mobilný telefón vo vrecku ani na opasku. Noste ho v taške, batohu alebo kufríku.

    – Spite s telefónom umiestneným niekoľko metrov od postele, nie v posteli alebo na priľahlom nočnom stolíku.

    – Nechajte svoj telefón v letovom režime, keď ho nepoužívate.

    – Oblečenie, prístroje a príslušenstvo blokujúce žiarenie a rádiové vlny nemusia byť účinné.  

    - Reklama -