Španielsky parlament vyslovil nedôveru kabinetu premiéra Rajoya, vlády sa ujme socialista Sánchez

    0
    Mariano Rajoy (Autor: TASR)

    Španielsky premiér Mariano Rajoy sa ešte pred hlasovaním v parlamente poďakoval všetkým Španielom a vyhlásil, že je hrdý na výsledky svojho kabinetu. Následne – ako sľúbil – zagratuloval lídrovi opozičnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) Pedrovi Sánchezovi. Ten sa na základe zákona, ktorý má zabrániť mocenskému vákuu, okamžite stal novým premiérom.

    Ide o historicky prvé vyjadrenie nedôvery vláde v novodobých dejinách Španielska. Iniciovali ho opoziční socialisti, ktorí však na takýto krok dlho nemali potrebnú väčšinu 176 hlasov (disponujú len 84 poslancami).

    Premiér Mariano Rajoy stál od jesene 2016 na čele menšinovej vlády, keďže predčasné parlamentné voľby nepriniesli jasnú väčšinu pre žiaden politický tábor.

    Predsedníčka dolnej komory španielskeho parlamentu Ana Pastorová sa v piatok popoludní stretne s kráľom Filipom, aby ho informovala o výsledku hlasovania, ktorým poslanci vyslovili nedôveru vláde Mariana Rajoya. Informovali o tom noviny El País. 

    Nový premiér Sánchez

    V návrhu na vyslovení nedôvery sa ako nový premiér uvádzal 46-ročný líder socialistov (PSOE) Pedro Sánchez. Za predsedu vlády bude vymenovaný panovníkom, do ktorého rúk zloží sľub. Predpokladá sa, že k tomu dôjde v sobotu.

    Návrh na Rajoyovo odvolanie podporilo 180 poslancov. Proti hlasovalo 169 poslancov a jeden sa hlasovania zdržal. Okrem socialistov návrh na vyslovenie nedôvery Rajoyovej vláde podporili aj poslanci strany Môžeme (Podemos) a zastupitelia z viacerých regionálnych strán vrátane poslancov z Baskicka, Katalánska a Valencie či Kanárskych ostrovov. Proti návrhu hlasovali Rajoyovi ľudovci (PP), strana Občania (Ciudadanos), navarrská strana UPN a jeden poslanec za Astúriu. Hlasovania sa zdržala poslankyňa za Kanársku koalíciu.

    Doterajší premiér Rajoy musí ešte oficiálne podať demisiu do rúk kráľa. Na základe španielskych zákonov, ktoré majú zabrániť vytvoreniu mocenského vákua po vyslovení nedôvery vláde, sa novým premiérom stáva ten politik, ktorý takýto krok inicioval. Na čelo vlády nastupuje v momente, keď zloží prísahu do rúk panovníka, píše agentúra AP. 

    Hrozia predčasné voľby?

    Analytici upozorňujú, že Sánchez doteraz nezverejnil program svojej vlády, ktorej zloženie by malo byť známe zrejme na budúci týždeň. Jeho vláda by teoreticky mohla byť pri moci do roku 2020, socialisti však majú v 350-člennom parlamente len 84 poslancov, takže budú mať problém získať podporu pre vládne návrhy. Pozorovatelia preto predpokladajú, že za takýchto okolnosti sa predčasné voľby v Španielsku nedajú vylúčiť.

    Takýto názor v piatok na sociálnych sieťach zverejnil aj líder centristickej strany Občania Albert Rivera. “Som presvedčený, že ešte pár mesiacov a Španieli budú môcť ísť hlasovať,” napísal. Dodal, že jeho strana sa bude pripravovať ako alternatíva k doterajšiemu stavu, keď v Španielsku dominovali dve politické strany: Sánchezovi socialisti (PSOE) a Rajoyovi ľudovci, napísal El País.

     

    - Reklama -